Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Τσαβούσογλου σε… άλλο κόσμο: Οι σχέσεις μας «όμηρος» των παράλογων απαιτήσεων της Ελλάδας

Τσαβούσογλου σε… άλλο κόσμο: Οι σχέσεις μας «όμηρος» των παράλογων απαιτήσεων της Ελλάδας

Στην προκλητική του στάση πως η Ελλάδα… φταίει για όλα επιμένει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατηγόρησε δε την Ελλάδα ότι αποφεύγει το τραπέζι τον διαπραγματεύσεων!

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε στο Βερολίνο για να συναντήσει, για δεύτερη φορά μέσα στο 2021, τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας. Με αφορμή την επίσκεψή του στη Γερμανία, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας μίλησε στη Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) και επανέλαβε όλα όσα προκλητικά λέει συνεχώς.

Δεν μίλησε βέβαια για την Ελλάδα, μόνο, αλλά και για το περιβόητο “sofagate”, για το οποίο ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε (ξανά) την Ευρώπη.

“Όμηρος η ΕΕ των μαξιμαλιστικών ελληνικών αξιώσεων”

Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές διαφορές ο Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εάν βλέπει προσέγγιση με την Ελλάδα για διπλωματική λύση. «Η διπλωματία είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση των διμερών προβλημάτων που αφορούν τη θάλασσα» απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα ήταν εκείνη που απέφυγε το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όταν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα τα προβλήματα επιλύονται».

Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε επίσης τα περί “μαξιμαλιστικών” αξιώσεων της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, που δυσκολεύουν τις ευρω-τουρκικές σχέσεις. «Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένα τεράστιο δυναμικό (ανάπτυξης) στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ σε όλους τους τομείς, από την ασφάλεια, την άμυνα και τις προσπάθειες για τη σταθερότητα στην περιοχή μέχρι την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό” απαντά σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας. “Είναι όμως λυπηρό το ότι οι σχέσεις μας έγιναν όμηρος των παράλογων και μαξιμαλιστικών απαιτήσεων των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων. Αυτό θέτει σε κίνδυνο το τεράστιο δυναμικό της συνεργασίας», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Το προσφυγικό

Μεγάλο τμήμα της συνέντευξης αφορά στη συμφωνία και το προσφυγικό, για την οποία η Άγκυρα εκφράζει ενστάσεις. «Υπάρχουν σημεία διαφωνίας σε αυτήν τη συμφωνία;», ερωτάται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η συνεργασία στο προσφυγικό αποτελεί μία σημαντική πτυχή της Δήλωσης της 18ης Μαρτίου 2016, η οποία όμως δεν είναι μόνο ένα deal για το προσφυγικό. Η Δήλωση συνδέει την ενισχυμένη συνεργασία Τουρκίας- ΕΕ στο προσφυγικό με συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι της Τουρκίας. Σε αυτές ανήκουν η επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων ένταξης, ο εκσυγχρονισμός της Τελωνειακής ΄Ένωσης, η κατάργηση της βίζας (για Τούρκους πολίτες), η οργάνωση τακτικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου και μια ενισχυμένη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Click4more Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα του Ερντογάν – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά το προσφυγικό. Από το 2015 η παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ μέσω του Αιγαίου έχει μειωθεί κατά 92%. Παρόλα αυτά δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε αυτά που η ΕΕ υποσχέθηκε στην Τουρκία. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη φαίνεται να αγνοούν τις δεσμεύσεις τους και να επικεντρώνονται μόνο στις υποχρεώσεις της Τουρκίας για την ανάσχεση της παράτυπης μετανάστευσης. Η ΕΕ δεν έχει ενεργοποιήσει ούτε το εθελοντικό ανθρωπιστικό σύστημα υποδοχής για τους Σύρους, ούτε έχει στηρίξει την ασφαλή, εθελούσια και αξιοπρεπή επιστροφή Σύρων στις απαλλαγμένες από την τρομοκρατία περιοχές της χώρας τους, όπως προβλέπει το άρθρο 9 της Δήλωσης της 18ης Μαρτίου», απάντησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Και όταν ο Γερμανός δημοσιογράφος καλεί τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας να εκφράσει τις προσδοκίες του από τη Συμφωνία, εκείνος λέει: «Χρειαζόμαστε συγκεκριμένα και σημαντικά βήματα από την ΕΕ σε αυτά και άλλα συναφή ζητήματα. Η Δήλωση της 18ης Μαρτίου δεν είναι μία συμφωνία για το προσφυγικό, αλλά μια συμφωνία για τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ. Στον 5ο χρόνο (ισχύος της) επιθυμούμε λόγω της μεταβαλλόμενης και όλο προκλήσεων κατάστασης να θεωρηθεί ως ένα ενιαίο σύνολο. Με δεδομένους τους νέους κινδύνους για το προσφυγικό, όπως οι συνεχιζόμενες διενέξεις στο Αφγανιστάν και τη Συρία και η επιβράδυνση της πανδημίας, η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει τον σχεδιασμό για το πώς μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία και τί πρέπει να γίνει με τον κατανομή των βαρών».

«Η ΕΕ φταίει για το Sofagate»

Φυσικά από τη συνέντευξη δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά στο… καψόνι που έγινε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, όταν την άφησε… όρθια να περιμένει για κάθισμα κατά την πρόσφατη επίσκεψη με τον Σαρλ Μισέλ στο παλάτι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το περιστατικό οφείλεται αποκλειστικά σε πολιτικές διενέξεις και αντιζηλίες εντός της ΕΕ», επιμένει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και συνεχίζει: «Ενόψει της επίσκεψης η Τουρκία είχε ικανοποιήσει όλες τις επιθυμίες της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας. Ωστόσο, εκπρόσωποι του τμήματος Εθιμοτυπίας της Κομισιόν, παρά τις επανειλημμένες μας υπενθυμίσεις, δεν είχαν στείλει στην Τουρκία ομάδα προπομπών. Εάν η Κομισιόν είχε έναν άνδρα πρόεδρο, θα ήταν ακριβώς ίδιοι οι κανόνες του πρωτοκόλλου, γιατί αυτή ήταν η ρητή επιθυμία της ευρωπαϊκής πλευράς. Είναι λυπηρό που τα εσωτερικά προβλήματα της ΕΕ επισκίασαν αυτή την επίσκεψη».

Όσον αφορά δε στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία ανέφερε ότι δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι εφικτό να βγαίνουν θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια οικοδόμησης σχέσεων συνεργασίας. «Είναι σημαντικό να μείνουν ανοιχτοί δίαυλοι διαλόγου, αλλά πρέπει και να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα και δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Αλλά η Ρωσία το αντιλαμβάνεται» υποστηρίζει. «Συνεργαζόμαστε μαζί της όταν είναι δυνατόν, αλλά παραμένουμε σταθεροί, όταν είναι απαραίτητο».

Πηγή: Deutsche Welle

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις