Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: Ίσες αποστάσεις απέναντι σε Τουρκία και Ελλάδα – Τι ειπώθηκε για τα F-16

Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: Ίσες αποστάσεις απέναντι σε Τουρκία και Ελλάδα – Τι ειπώθηκε για τα F-16

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως ζήτησε από το Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν να τηρηθεί η πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι στη Ελλάδα και Τουρκία.

Παράλληλα ο κ.Τσαβούσογλου είπε μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν ότι το σημαντικό στο ζήτημα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα είναι κατά πόσον η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιδείξει αποφασιστικότητα.

Ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Άντονι Μπλίνκεν προσκάλεσε τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Τουρκία.

 photo Reuters

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθιξε το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «περιμένουμε την Ουάσιγκτον να εγκρίνει την πώλησή τους σε εμάς, καθώς αποτελεί ζήτημα τόσο της προστασίας της χώρας μας αλλά και της προστασίας του ΝΑΤΟ, αποτελώντας κοινό στρατηγικό συμφέρον», σύμφωνα με το TRT Haber.

photo Reuters

Από τη μεριά του, ο Άντονι Μπλίνκεν απάντησε πως «οι ΗΠΑ εκτιμούν τη συμβολή της Τουρκίας στον διάδρομο των σιτηρών» στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας ώστε να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση.

Πρόσθεσε, επίσης, πως «θα επιλύσουμε τις διαφορές στις απόψεις μας, τηρώντας το πνεύμα της στενής συμμαχίας και εταιρικής σχέσης με την Τουρκία».

«Συμμαχία κατά της τρομοκρατίας»

Σύμφωνα με την A Haber, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθιξε στον Άντονι Μπλίνκεν και το ζήτημα της τρομοκρατίας, δηλώνοντας πως πρέπει να συζητήσουν «πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας ενάντια στο PKK και το DAESH στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Θα συζητήσουμε τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη περιοχή του Καυκάσου. Ως σύμμαχοι, θα διατηρήσουμε ανοιχτή την επικοινωνία», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις