Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Τσαβούσογλου στην Ελλάδα: Το πρόγραμμα, το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις των Πομάκων της Θράκης (video)

Τσαβούσογλου

Η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αθήνα και πρωτίστως στη Θράκη, χαρακτηρίζεται ως μια επίσκεψη που μπορεί να αποδειχτεί κομβική, με ευκαιρίες αλλά και ρίσκα.

Τουρκικές πηγές μερικές μέρες πριν την επίσκεψη, διαβεβαίωναν ότι ο Τσαβούσογλου δεν έρχεται με διάθεση να πάρει… ρεβάνς για τις αποστομωτικές απαντήσεις που του επιφύλαξε ο Νίκος Δένδιας στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα. Παρόλα αυτά, η Αθήνα αξιολογεί τα μηνύματα που εκπέμπει η γείτονα και είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο Τσαβούσογλου να έρθει στην χώρα μας με διάθεση για… σόου ρεβανσισμού.

Μικρό το καλάθι…

Η ελληνική διπλωματία βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση για την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ξεκινά αύριο, Κυριακή 30.05.2021, από την Θράκη. Οι προσδοκίες ωστόσο για βελτίωση των σχέσεων Άγκυρας – Αθήνας παραμένουν χαμηλές.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Ελλήνων μουσουλμάνων στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, ενώ οι σκέψεις για περιοδεία στα Πομακοχώρια φαίνεται να απομακρύνονται καθώς οι σύλλογοι των κατοίκων της περιοχής με ανακοινώσεις τους κήρυξαν ανεπιθύμητο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι Έλληνες μουσουλμάνοι μάλιστα ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα παίξουν το παιχνίδι της Άγκυρας που κάνει λόγο για τουρκική μειονότητα στη Θράκη.

click4more: Δείτε τη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες στο Αιγαίο ενόψει της επίσκεψης Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το βράδυ της Κυριακής θα δειπνήσει στην Αθήνα με τον Νίκο Δένδια, ενώ το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λίγο πριν την άφιξη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, η Άγκυρα, ακολουθώντας τις γνωστές πρακτικές της, εξέδωσε NAVTEX για θαλάσσιες έρευνες στην περιοχή ανάμεσα από Χίο και Σάμο.

Τι περιέχει η ατζέντα Τσαβούσογλου για τις συνομιλίες με τον Δένδια

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ στις συναντήσεις τους με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια αναμένεται να θέσει θέματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το προσφυγικό, καθώς και των «Γκιουλενιστών» που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και μετ’ επιτάσεως ζητεί την έκδοσή τους και το λεγόμενο μειονοτικό. Χαμηλά στην ατζέντα θα βρίσκεται το Κυπριακό καθώς η διάσταση απόψεων είναι μεγάλη.

Τα 7 «καυτά» ζητήματα που θα θέσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με την τουρκική εφημερίδα Sabah, είναι:

  • ΑΟΖ σε διαφιλονικούμενες περιοχές στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο
  • Υφαλοκρηπίδα
  • Αποτελέσματα συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη
  • Υποστήριξη Ελλάδας σε τρομοκρατικές οργανώσεις
  • Άσχημες πρακτικές της Ελλάδας κατά των μεταναστών και επαναπροωθήσεις
  • Ζητήματα της «τουρκικής» μειονότητας στη δυτική Θράκη
  • Η πρόταση της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατ. Μεσόγειο

Αντιδρούν οι Πομάκοι της Θράκης

Εν τω μεταξύ, οι αντιδράσεις των Πομάκων της Θράκης ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Κυριακή 30 Μαΐου, είναι… κάτι παραπάνω από έντονες. Πιο συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, με ανακοίνωσή του που υπογράφει ο πρόεδρός του Ιμάμ Αχμέτ, χαρακτηρίζει τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου «Persona non grata».

click4more: Ο Ερντογάν διαβάζει στίχους από το Κοράνι μέσα στην Αγία Σοφία – Νέα πρόκληση πριν την επίσκεψη Τσαβούσογλου

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είστε ανεπιθύμητος. Υπουργέ Εξωτερικών της Τουρκίας, κύριε Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας, την ιστορία του περήφανου λαού μας, τη φωνή των ελεύθερων Πομάκων, τη μνήμη των κοριτσιών μας που γκρεμοτσακίστηκαν από τις δεκάδες βουνοκορφές της Ροδόπης, τα Μόμτσκι Κάμεν (πολύ πριν τις Σουλιώτισσες) για να αποφύγουν τους Οθωμανούς κατακτητές, τη συνείδηση των Πομάκων ακτιβιστών οι οποίοι τις τελευταίες δεκαετίες, αντιμετώπισαν ρατσιστική βία, ξυλοδαρμούς, απειλές, κοινωνικό και οικονομικό αποκλεισμό από εγχώριους μισθοδοτούμενους εκπροσώπους του εθνικισμού της χώρας σας, οπαδών της φασιστικής/τρομοκρατικής οργάνωσης των Γκρίζων Λύκων, δηλώνουμε ενώπιον της διεθνούς κοινής γνώμης ότι: Είστε ανεπιθύμητος στα Πομακοχώρια.

«Αντί των πομακοχωριών συστήνουμε να επισκεφθείτε τα αιματοβαμμένα χωριά των Κούρδων της Τουρκίας και της Συρίας, να επισκεφθείτε τους τάφους των εκατοντάδων χιλιάδων δολοφονημένων πολιτών, αλλά και τους δημοκράτες δημοσιογράφους και πολιτικούς της Τουρκίας, οι οποίοι σαπίζουν στις κρατικές φυλακές σας, τις μανάδες και τους πατεράδες των οποίων σκοτώσατε τα παιδιά και τα εγγόνια καθώς και όλους αυτούς που καταδιώκει μαζικά και με κάθε μέσο το καθεστώς της χώρας σας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντιδράσεων συνέχεια…

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Νομού Ξάνθης. «Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη, τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται μια πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας. Σύλλογοι, ομάδες ανθρώπων ακόμα και ατομικά πολλές φορές προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να αποτρέψουμε την εις βάρος μας πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία και παλεύουμε για το αυτονόητο, προσπαθούμε να αποδείξουν το αυτονόητο το ότι δεν είμαστε ελέφαντες δηλαδή» αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου, που απευθύνει μήνυμα και στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών: «Σε όποιο από τα πομακοχώρια και αν πάτε – Γιατί πομακοχώρια λέγονται – κύριε Τσαβούσογλου δεν θα αλλάξει κάτι, θα εξακολουθούμε να είμαστε Έλληνες Πομάκοι και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε στην επόμενη ούτε στην μεθεπόμενη επίσκεψη σας στην Θράκη ακόμα και τότε Έλληνες Πομάκοι θα είμαστε. Όσο για τα θέματα που εγείρονται και ακούγονται ανά καιρούς από εσάς ή τους συνεργάτες σας περί καταπίεσης της τουρκικής μειονοτητας όπως την αποκαλείτε αρχικά σας διαβεβαιώνουμε πως τουρκική μειονοτητα δεν υπάρχει και εν συνεχεία σας εγγυόμαστε πως απολαμβάνουμε οι μουσουλμάνοι της Θράκης όλες της ελευθερίες».

Με πληροφορίες από: Mega.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις