Τετάρτη, 22 Μαΐ
22oC Αθήνα

Τσεχία: Άδεια σε 103 πολίτες να ενταχθούν στον Ουκρανικό στρατό με την «βούλα» του Προέδρου

Τσεχία: Άδεια σε 103 πολίτες να ενταχθούν στον Ουκρανικό στρατό με την «βούλα» του Προέδρου

Η Τσεχία δεν έκρυψε ποτέ τα φιλο-ουκρανικά συναισθήματά της. 

Ήδη από την πρώτη μέρα της ρωσικής εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι σταματά την έκδοση βίζας για Ρώσους πολίτες, ενώ ο πρόεδρος δήλωνε πως «ο τρελός πρέπει να απομονωθεί».

Ωστόσο αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως ο ίδιος ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» σε περίπου 100 Τσέχους πολίτες να βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του.

Ο κάποτε φιλορώσος Τσέχος πρόεδρος άλλαξε στάση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. 

«Σήμερα Τετάρτη (ο Ζέμαν) υπέγραψε κατόπιν δικού τους αιτήματος, μια απόφαση με την οποία εγκρίνεται η ένταξη 103 πολιτών στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις» ανέφερε ο εκπρόσωπός της προεδρίας Γίρι Όβτσανεκ.

Από την έναρξη του πολέμου και μετά την έκκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πολλοί ξένοι εθελοντές διαφόρων εθνικοτήτων μάχονται στο πλευρό των Ουκρανών.

Η απόφαση του Ζέμαν εγκρίθηκε και από τον πρωθυπουργό Πετρ Φιάλα. Οι δύο πολιτικοί είχαν συμφωνήσει τον Μάρτιο να μην τιμωρήσουν τους Τσέχους που φεύγουν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Η τσεχική νομοθεσία απαγορεύει στους πολίτες της χώρας να πολεμούν στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση του Φιάλα έχει δώσει στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 118 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις