Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Τσεχία: Επιστρέφει στη θέση του υπουργού Υγείας ο Άνταμ Βόιτεχ που συμμετείχε σε τηλεοπτικό διαγωνισμό ταλέντων

Τσεχία: Επιστρέφει στη θέση του υπουργού Υγείας ο Άνταμ Βόιτεχ που συμμετείχε σε τηλεοπτικό διαγωνισμό ταλέντων
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Η Τσεχία θα αλλάξει υπουργό Υγείας για τετάρτη φορά από την έναρξη της πανδημίας της Covid-19, με την επιστροφή ενός πρώην υπουργού, γνωστού επίσης για τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικό διαγωνισμό ταλέντων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός.

Ο Άνταμ Βόιτεχ, πρώην δικηγόρος που έγινε γνωστός από τη συμμετοχή του στην τσέχικη εκδοχή του διαγωνισμού τραγουδιού “Idol”, θα αντικαταστήσει τον Πετρ Αρενμπέργκερ, ο οποίος δέχθηκε πυρά για τη δήλωσή του για τα περιουσιακά του στοιχεία.

«Ο υπουργός Αρενμπέργκερ μου είπε ότι πρόκειται να παραιτηθεί σήμερα το πρωί», δήλωσε νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Ο Μπάμπις δήλωσε ότι ο Βόιτεχ, που του έχει αποδοθεί το προσωνύμιο ‘Κεν’ λόγω της εξωτερικής του εμφάνισης, είναι «καλός υπουργός» και θα παραμείνει στη θέση έως την παραίτηση της κυβέρνησης μετά τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Ο Άνταμ Βόιτεχ ήταν υπουργός Υγείας έως τον περασμένο Σεπτέμβριο, ημερομηνία κατά την οποία παραιτήθηκε στο πλαίσιο έξαρσης της επιδημίας της Covid-19, ύστερα από ένα πρώτο κύμα που προκάλεσε σχετικά μικρό αριθμό νεκρών στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός είχε τότε αναγνωρίσει ότι η κυβέρνησή του έκανε «λάθος» χαλαρώνοντας τους περιορισμούς του κορονοϊού στις αρχές του καλοκαιριού.

Στη συνέχεια, ο Άνταμ Βόιτεχ αντικαταστάθηκε τον Σεπτέμβριο από τον επιδημιολόγο Ρόμαν Πρίμουλα, ο οποίος αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση ένα μήνα αργότερα, αφού εντοπίστηκε να παραβιάζει τα μέτρα περιορισμού της Covid σε εστιατόριο της Πράγας που ήταν κλειστό.

Ακολούθησε ο αιματολόγος-παιδίατρος Γιαν Μπλάτνι, που έμεινε στη θέση αυτή έως τον Απρίλιο και αντικαταστάθηκε από τον Πετρ Αρενμπέργκερ, διοικητή νοσοκομείου της Πράγας.

Ο Πετρ Αρενμπέργκερ δέχθηκε και εκείνος με τη σειρά του έντονη κριτική επειδή δεν είχε αναφέρει μεγάλο τμήμα του χαρτοφυλακίου ακινήτων του στη δήλωση περιουσιακών στοιχείων.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Γιαν Μπλάτνι, η Τσεχία βρέθηκε για αρκετούς μήνες στην κορυφή των παγκόσμιων στατιστικών αναφορικά με τον κατά κεφαλήν αριθμό των κρουσμάτων και θανάτων που οφείλονται στην Covid. Η Τσεχία, χώρα-μέλος της ΕΕ με 10,7 εκατ. κατοίκους, έχει καταγράψει έως τώρα πάνω από 1,6 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 30.000 θανάτους λόγω της Covid-19. Πρόσφατα ξεκίνησε τη χαλάρωση των περιορ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις