Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Τσεχία: Το κομμουνιστικό κόμμα θα στηρίξει τον Μπάμπις

Τσεχία: Το κομμουνιστικό κόμμα θα στηρίξει τον Μπάμπις

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχίας) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει στήριξη στην κυβέρνηση συμμαχίας του δισεκατομμυριούχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, ουσιαστικά εξασφαλίζοντας τη νίκη του στην ψηφοφορία στη βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης την ερχόμενη εβδομάδα. Μια απόφαση που αναμένεται να ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις εντός του κόμματος, μιας και ήδη η Κομμουνιστική Νεολαία δεν επιθυμεί μια τέτοια στήριξη.

Η εξέλιξη αυτή δίνει τέλος σε μια περίοδο έξι μηνών σκληρών διαπραγματεύσεων όπου ο Μπάμπις έψαχνε τρόπο να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

“Η κοινοβουλευτική ομάδα του KSCM θα υποστηρίξει ενεργά τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας του ΑΝΟ με τους Σοσιαλδημοκράτες κατά την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης (στις 11 Ιουλίου)”, ανέφερε ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού κόμματος Βόιτεκ Φίλιπ.

Το κόμμα του Μπάμπις ΑΝΟ (Ναι) κέρδισε 78 έδρες στο 200 εδρών κοινοβούλιο με μια προεκλογική εκστρατεία κατά της διαφθοράς στις εκλογές του Οκτωβρίου 2017, αλλά δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Στις 6 Ιουνίου ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν διόρισε τον Μπάμπις πρωθυπουργό για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες θεωρώντας ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες (CSSD), οι οποίοι κατέληξαν μέσα στον μήνα σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας με τον Μπάμπις και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας και Μοραβίας έχουν από 15 βουλευτές στη βουλή.

Πάντως ήδη ακόμα και από τις συζητήσεις για στήριξη του Μπάμπις, έχουν υπάρξει έντονες αντιδράσεις από στελέχη του Κόμματος αλλά και από την Κομμουνιστική Νεολαία, και αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις