Ο τυφώνας Μίλτον ήταν «σχεδιασμένος» ή ο καιρός στη Φλόριντα «χειραγωγείται» είναι μερικές μόνο από τις θεωρίες συνωμοσίας που κάνουν τον γύρο των social media τις τελευταίες ώρες κι ενώ η Φλόριντα μετρά τις πληγές της.
Δεν υπάρχει τεχνολογία που να επιτρέπει στους ανθρώπους να δημιουργούν και να ελέγχουν τυφώνες, σημειώνει το BBC αλλά οι θεωρίες συνωμοσίας που υπονοούν ότι ο τυφώνας Μίλτον είναι «κατασκευασμένος» και ότι ο καιρός στη Φλόριντα «χειραγωγείται», οργιάζουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε πλατφόρμες όπως το X και το TikTok, αναρτήσεις που ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ελέγχει κρυφά τον καιρό έχουν εκατομμύρια views.
Πολλές δημοσιεύθηκαν από λογαριασμούς που είναι ήδη γνωστοί για τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης, σχετικά με την Covid-19 ή τα εμβόλια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς κάτι παραπάνω «από γελοίους», προσθέτοντας «είναι τόσο ανόητο, πρέπει να σταματήσει».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ταυτόχρονα απαντούσε στη βουλευτή των Ρεπουμπλικανών Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, η οποία τις τελευταίες ημέρες ανέφερε στους λογαριασμούς της στα social media ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «μπορεί να ελέγξει τον καιρό».
Η Ρεπουμπλικανή βουλευτής χρησιμοποίησε τόσο τον επίσημο λογαριασμό της στα social media όσο και τον προσωπικό της για να διαδώσει φήμες.
«Ρωτήστε την κυβέρνησή σας αν ο καιρός χειραγωγείται ή ελέγχεται. Τους δώσατε ποτέ την άδεια να το κάνουν; Το πληρώνετε; Φυσικά και το πληρώνετε» έγραψε σε μια ανάρτηση την Δευτέρα.
Οι αναρτήσεις που εξέτασε το BBC Verify διαδίδουν παραπλανητικά μηνύματα ότι τυφώνες όπως ο Μίλτον, δημιουργούνται για σκοτεινούς λόγους. Μεταξύ άλλων για να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νομεβρίου.
Και υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πώς- υποτίθεται- πραγματοποιείται αυτό.
Η σπορά νεφών
Ορισμένοι χρήστες των social media ισχυρίζονται πως ευθύνονται τεχνικές χειραγώγησης του καιρού, όπως η σπορά νεφών.
Πρόκειται για μία τεχνική που βοηθάει περιοχές με έντονη ξηρασία να αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού.
Αλλά το νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ έχει ήδη πληγεί από τεράστιες ποσότητες βροχής από τον τυφώνα Έλεν, που προκάλεσε θανατηφόρες πλημμύρες σε αρκετές πολιτείες, μόλις δύο εβδομάδες πριν.
«Διεγείρουμε τα σύννεφα όταν δεν έχουμε αρκετά αερολύματα ή υδρατμούς στην ατμόσφαιρα για να μπορέσει να υπάρξει συμπύκνωση, οπότε προσπαθούμε να την προκαλέσουμε μέσω της σποράς σύννεφων», λέει η Jill Trepanier, ειδικός στα ακραία καιρικά φαινόμενα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.
«Στον δυτικό Κόλπο του Μεξικού και στον Κόλπο του Καμπέτσε, δεν χρειάζονται παρεμβάσεις. Η Γη θα δημιουργήσει τυφώνα από μόνη της» τονίζει.
Η χρήση γεωμηχανικής
Άλλοι χρήστες κατηγόρησαν τη «γεωμηχανική» – ένα ευρύ φάσμα μεθόδων χειραγώγησης του περιβάλλοντος με σκοπό τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Αλλά δεν υπάρχουν εργαλεία που θα επέτρεπαν στους ανθρώπους να δημιουργήσουν ή να ελέγξουν τέτοιου είδους θύελλες.
«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα με τις τρέχουσες γνώσεις και την τεχνολογία να χρησιμοποιήσουμε τη γεωμηχανική για να τροποποιήσουμε τους τυφώνες», σημειώνει η Suzana Camargo από το Παρατηρητήριο Γης Lamont-Doherty του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
«Εκφοβισμός» οι προειδοποιήσεις για την κλιματική κρίση
Οι τυφώνες είναι φυσικά καιρικά συστήματα. Ωστόσο, υπάρχει σύνδεση με την ανθρώπινη δραστηριότητα.
«Καθώς θερμαίνουμε τον πλανήτη, αναμένουμε πολλές πιθανές επιπτώσεις στους τυφώνες που μπορεί να τους κάνουν πιο καταστροφικούς – συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να δυναμώνουν πιο γρήγορα πάνω από αφύσικα ζεστά νερά των ωκεανών», εξηγεί η Andra Garner, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Rowan στο Νιου Τζέρσεϊ.
Για ορισμένους χρήστες που διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον τυφώνα Μίλτον, οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων ισοδυναμούν με «τρομολαγνεία». Όμως τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο, καταλήγει το BBC.
Πηγή φωτογραφιών: Reuters