Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Τυνησία: Αποχωρεί από την προεδρία ο Εσέμπσι

Τυνησία: Αποχωρεί από την προεδρία ο Εσέμπσι
photo epa

Ο πρόεδρος στην Τυνησία, Μπέτζι Καΐντ Εσέμπσι δήλωσε χθες Σάββατο ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις 17 Νοεμβρίου «για να ανοίξει τον δρόμο για τους νέους».

Σε ηλικία 92 ετών ο Εσέμπσι, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος στην Τυνησία είναι στην εξουσία από το 2014 και βάσει του Συντάγματος έχει δικαίωμα να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

«Ειλικρινά θα πω ότι δεν επιθυμώ να θέσω υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία, διότι η Τυνησία έχει πολλά ταλέντα» και «πρέπει να ανοίξω τον δρόμο στους νέους», δήλωσε κατά την έναρξη του συνεδρίου του κόμματός του Νιντάα Τουνές.

Οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 6 Οκτωβρίου και οι προεδρικές στις 17 Νοεμβρίου και θα είναι οι τρίτες στη σειρά εκλογικές αναμετρήσεις μετά την εξέγερση του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ο οποίος κυβερνούσε την Τυνησία επί 23 χρόνια.

Τον Δεκέμβριο του 2014 ο Εσέμπσι κέρδισε στις πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές, ενώ σύμφωνα με τον ΑΜΠΕ κανένα κόμμα δεν έχει ανακοινώσει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις