Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Τυνησία: Ελάχιστοι ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές – Χαμηλότερο ποσοστό και από τον πληθωρισμό

Τυνησία: Ελάχιστοι ψήφισαν στις βουλευτικές εκλογές – Χαμηλότερο ποσοστό και από τον πληθωρισμό
Φωτογραφία Reuters

Πολύ μικρό είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα στις σημερινές (17.12.2022) βουλευτικές εκλογές στην Τυνησία, καθώς οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι ανέρχεται μόλις στο 8,8%.

Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα της Τυνησίας μποϊκόταραν τις σημερινές εκλογές καταγγέλλοντας μια παρωδία που στοχεύει στην ενίσχυση της προεδρικής εξουσίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι το προσωρινό ποσοστό συμμετοχής είναι χαμηλότερο από το ποσοστό πληθωρισμού 9,8%.

Αποτελεί, έτσι, μια ένδειξη των οικονομικών πιέσεων που έχουν αφήσει πολλούς Τυνήσιους απογοητευμένους από το πολιτικό σύστημα, σχεδόν 12 χρόνια μετά τις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης.

Οι εκλογές είναι μέρος μιας σειράς πολιτικών αλλαγών που έγιναν από τον πρόεδρο, Κάις Σάγεντ, από τότε που διέλυσε το Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο σειράς μέτρων τα οποία η αντιπολίτευση αποκήρυξε ως «πραξικόπημα».

Πέρυσι, ο Σάγεντ, πρώην καθηγητής Νομικής, απέπεμψε την κυβέρνηση και ανέστειλε την ισχύ άρθρων του Συντάγματος του 2014 που περιόριζαν την εξουσία του πρόεδρου προς όφελος του Κοινοβουλίου και του πρωθυπουργού.

Φέτος τον Ιούλιο, εγκρίθηκε με δημοψήφισμα νέο αμφιλεγόμενο Σύνταγμα που έδωσε στον Σάγεντ ευρύτερες εξουσίες. Περίπου το 30% των περίπου 9,2 εκατ. ψηφοφόρων συμμετείχε στο δημοψήφισμα. Ο Σάγεντ, που ανέλαβε καθήκοντα το 2019, έχει κατ’ επανάληψη υπεραμυνθεί των κινήσεών του, λέγοντας ότι είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος παρουσιάζει τις πολιτικές αλλαγές που προωθεί ως απαραίτητες για να σώσει την Τυνησία από χρόνια πολιτικής παράλυσης και οικονομικής στασιμότητας και σήμερα το πρωί προέτρεψε τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες.

Αντιπερισπασμός οι εκλογές για τους Τυνήσιους

Εντούτοις, λίγοι Τυνήσιοι με τους οποίους συνομίλησε το Reuters τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για τις εκλογές, θεωρώντας αυτές ως αντιπερισπασμό από μια οικονομική κρίση που καταστρέφει τις ζωές τους.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από 8% κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 και η ανάκαμψη κινείται με αργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση επιδιώκει μια διάσωση από το ΔΝΤ που θα απαιτεί αντιδημοφιλείς περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Εν τω μεταξύ, η κρίση έχει προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων.

Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρουν τις σημερινές εκλογές και κατηγορούν τον Σάγεντ για υφαρπαγή της εξουσίας και εγκαθίδρυση αυταρχικού πολιτεύματος στην Τυνησία.

Σύμφωνα με τον νέο εκλογικό νόμο, ο αριθμός των εδρών στο Κοινοβούλιο θα μειωθεί από 217 σε 161. Οι βουλευτές θα εκλεγούν ως μεμονωμένοι υποψήφιοι, όχι με κομματικές λίστες, σύστημα που θεωρείται ότι αποδυναμώνει τα πολιτικά κόμματα. Συνολικά 1.055 υποψήφιοι συμμετέχουν στις εκλογές.

Ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής, Φαρούκ Μπουάσκερ, ο οποίος ανακοίνωσε το ποσοστό συμμετοχής, το περιέγραψε ως «μικρό αλλά όχι ντροπιαστικό», αποδίδοντάς το στο νέο εκλογικό σύστημα και στην απουσία χρηματοδοτούμενης προεκλογικής εκστρατείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις