Κόσμος

“Τύπωσαν” φωτοβολταϊκά στοιχεία σε χαρτί !

Συλλέκτες ενέργειας λεπτοί,  σαν ένα φύλλο χαρτί ...

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Φωτοβολταϊκά στοιχεία πάνω σε χαρτί κατάφεραν να τυπώσουν ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT), στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος που αναζητά καινοτόμες λύσεις στον τομέα της ενέργειας.

Tο ερευνητικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από Ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία και  Αμερικανικό Ίδρυμα Ερευνών. Η εταιρεία έχει επενδύσει 5 εκατ. δολάρια,  ενώ η χρηματοδότηση του Αμερικανικού Ιδρύματος Ερευνών φτάνει τα 2 εκατ. δολάρια.

Τα «χάρτινα» φωτοβολταϊκά στοιχεία βρίσκονται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο και θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμα μέχρι να διατεθούν στο εμπόριο.

Ωστόσο η τεχνική που ακολουθείται, κατά την οποία το χαρτί «διαποτίζεται» με οργανικό ημιαγώγιμο υλικό, θεωρείται αποτελεσματική λύση για τη μείωση του βάρους των φωτοβολταϊκών πάνελ.

Η συγκεκριμένη τεχνική θυμίζει σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία εκτύπωσης, κατά την οποία το χαρτί διαποτίζεται με μελάνι.

Τα «χάρτινα» φωτοβολταϊκά στοιχεία δεν έχουν ακόμα μεγάλη αποδοτικότητα, ωστόσο οι ερευνητές ελπίζουν ότι χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές θα καταφέρουν να λύσουν το πρόβλημα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλγερινός επιτέθηκε με σφυρί στον γείτονά του στην Ισπανία και συνελήφθη - Του άνοιξε το κεφάλι και τον άφησε αιμόφυρτο στον δρόμο
Ο άνδρας διαπληκτίστηκε με το θύμα και ένα φίλο του θύματος - Τραυμάτιζε με μπουκάλι τον φίλο, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
Ισπανία
Politico: Ο Αμερικανός υπουργός ενέργειας υποβαθμίζει τον θανατηφόρο καύσωνα στην Ευρώπη – «Περισσότεροι πεθαίνουν τον χειμώνα»
Ο Κρις Ράιτ προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις, ενώ η ΕΕ προειδοποιεί τους πολίτες για επικίνδυνες θερμοκρασίες που έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα
Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ
Νεκρό 6χρονο αγόρι σε λίμνη στη Γερμανία λόγω του ακραίου καύσωνα - Καταγραφή νέου ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με 41,5 βαθμούς
Ιστορικό ρεκόρ σημειώθηκε και στην Αυστρία, όπου το θερμόμετρο έδειξε 38,7 βαθμούς Κελσίου στα σύνορα με την Σλοβακία, ενώ και η Ελβετία έκανε νέο ρεκόρ στους 39 βαθμούς στην Βασιλεία
Γερμανία