Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Τζαμάλ Κασόγκι: Εντολή του πρίγκιπα διαδόχου να «σιγήσει άμεσα»

Τζαμάλ Κασόγκι
Φωτογραφία Reuters

Η CIA πιστεύει πως ο Τζαμάλ Κασόγκι δολοφονήθηκε κατ’ εντολήν του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας. Νέες αποκαλύψεις από την Hurriyet Daily News.

Όχι μόνο… παρακολουθεί τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας αλλά διαρρέει πως ήταν ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εκείνος που έδωσε την εντολή να δολοφονηθεί ο Τζαμάλ Κασόγκι.

Η CIA έχει στην κατοχή της καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον αδερφό του Χαλέντ μπιν Σαλμάν. Ο δεύτερος είναι ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ… Στη συνομιλία αυτή, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Hurriyet Daily News Αμπντουλκαντίρ Σελβί, ο πρίγκιπας ζητά «να σιγήσει το συντομότερο δυνατόν» ο Κασόγκι…

Σύμφωνα με τον Σελβί, η διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, που πριν από μερικές εβδομάδες είχε βρεθεί στη Σαουδική Αραβία για να ενημερωθεί για την υπόθεση Κασόγκι, άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον είχε παγιδεύσει τηλέφωνο και είχε καταγράψει τη συνομιλία του πρίγκιπα διαδόχου με τον αδερφό του.

Επικαλούμενος ανώνυμες πηγές, ο αρθρογράφος της Hurriyet Daily News, αναφέρει πως οι δυο Σαουδάραβες ακούγονται στο ηχητικό ντοκουμέντο που έχει στα χέρια της η CIA να συζητούν για τη δυσαρέσκεια που είχε προκαλέσει από τη δημόσια κριτική που ασκούσε ο Τζαμάλ Κασόγκι στην κυβέρνηση.

«Λέγεται πως ο πρίγκιπας διάδοχος έδωσε την εντολή να σιγήσει ο Τζαμάλ Κασόγκι το συντομότερο δυνατό και αυτή η εντολή καταγράφηκε κcατά την υποκλοπή της CIA. Ο φόνος που ακολούθησε είναι η απόλυτη επιβεβαίωση αυτής της εντολής», αναφέρει ο Αμπντουλκαντίρ Σελβί. Και προσθέτει πως αν τελικά γίνει διεθνής έρευνα για τη δολοφονία του 59χρονου δημοσιογράφου «μπορεί να αποκαλύψει νέες σοκαριστικές αποδείξεις, καθώς η CIA έχει στα χέρια της κι άλλες τηλεφωνικές υποκλοπές απ’ όσες γνωρίζει η κοινή γνώμη».

Ο αρθρογράφος της Hurriyet Daily News είχε αποκαλύψει επίσης ότι όταν στις 2 Οκτωβρίου ο Τζαμάλ Κασόγκι πήγε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, οι δολοφόνοι του τον είχαν πιέσει να στείλει μήνυμα στον γιο του που βρισκόταν στο Ριάντ. «Η ομάδα κρούσης, που απαρτιζόταν από στενούς συνεργάτες του πρίγκιπα, είπε στον Κασόγκι να στείλει μήνυμα στον γιο του αλλιώς θα τον γύριζαν στη Σαουδική Αραβία. Ο Κασόγκι αρνήθηκε και αυτό οδήγησε στον καυγά και στο στραγγαλισμό του με σχοινί ή με πλαστική σακούλα», έγραψε.

Πηγή: Hurriyet Daily News 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις