Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Τζο Μπάιντεν: «Ανακοινώνω κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας» – Για «ρωσική εισβολή» μίλησε στο νέο διάγγελμα

Τζο Μπάιντεν
Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προχώρησε σε νέο διάγγελμα και αυτή ήταν η πρώτη του δημόσια αντίδραση μετά την άκρως επιθετική κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία έχει κάνει το ενδεχόμενο ενός πολέμου να είναι πια το πιθανότερο.

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε πρώτη φορά στην απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, με την κατάσταση να είναι πια έκρυθμη.

Ο Λευκός Οίκος ξεκίνησε τις τελευταίες ώρες να μιλά επισήμως για ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία, ενώ τα… τύμπανα του πολέμου καλά κρατούν, με τον Πούτιν να ζητά -και να παίρνει φυσικά- το πράσινο φως από το κοινοβούλιο για τη χρήση του ρωσικού στρατού και στο εξωτερικό!

Επιβάλλει κυρώσεις ο Τζο Μπάιντεν

«Χθες ο πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ», είπε ο Τζο Μπάιντεν ξεκινώντας το διάγγελμά του για να συμπληρώσει πως θεωρεί ικανό τον Ρώσο πρόεδρο να προχωρήσει και… περισσότερο με τις προκλήσεις.

Ξεκαθάρισε πως επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία, οι οποίες -όπως είπε- θα έρθουν ως ένα πακέτο τεσσάρων δόσεων, με τις αναλύσεις να λένε από νωρίς πως οι ΗΠΑ επρόκειτο να επιβάλλουν κυρώσεις… σταδιακά κι αυτό διότι υπάρχει ο φόβος του πόσο μπορεί να τραβήξει ο Πούτιν το σχοινί.

«Αυτό είναι το ξεκίνημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» είπε ο Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ μιλούν επίσημα πια για «εισβολή»

«Αν η Ρωσία προχωρήσει με αυτή την εισβολή, θα προχωρήσουμε κι εμείς με τις κυρώσεις» είπε ακόμη, συμπληρώνοντας πως οι κινήσεις της Ρωσίας αποτελούν μια σαφή παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας και πως απαιτείται μια σκληρή, παγκόσμιας κλίμακας απάντηση.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας: Τόνισε ξεκάθαρα πως η Ρωσία κινήθηκε εναντίον της Ουκρανίας τη στιγμή που κήρυξε την ανεξαρτησία του Ντονμπάς (σ.σ. της ευρύτερης περιοχής στην οποία βρίσκονται Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ).

«Δεν χρειάζεσαι αίμα εκτός αν σχεδιάζεις να ξεκινήσεις πόλεμο» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με αφορμή τις συνεχείς αναφορές των τελευταίων ημερών πως οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν και φιάλες αίματος κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος

Στην συνέχεια, ανακοίνωσε πρώτον πως οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις εναντίον δύο ρωσικών τραπεζών και δεύτερον πως από την Τετάρτη, 23.02.2022, οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις σε μέλη της ρωσικής «ελίτ» στις ΗΠΑ, αλλά και στις οικογένειές τους, ενώ ξεκαθάρισε πως θα επιβληθεί αποκλεισμός στις δυτικές τράπεζες για δανεισμό της Ρωσίας προς εξυπηρέτηση του εξωτερικού της χρέους.

Ακόμη ανακοίνωσε:

  • Τέλος ο αγωγός Nord Stream 2
  • Κυρώσεις στην VEB Bank
  • Κυρώσεις στην Russian Military Banki
  • Μποϊκοτάζ στο εμπόριο προϊόντων που σχετίζονται με την προμήθεια της βιομηχανίας τεχνολογίας και όχι μόνο
  • Αμερικανικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν σε κράτη της Βαλτικής

Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για στρατεύματα και εξοπλισμό που βρίσκονται στην Ευρώπη και θα αναπτυχθούν στην Εσθονία, την Λετονία και την Λιθουανία.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, αυτές είναι εντελώς αμυντικές κινήσεις από την πλευρά μας», συμπλήρωσε, την ώρα που το πρώτο… πακέτο κυρώσεων από την ΕΕ εναντίον της Ρωσίας είναι ήδη γεγονός.

Τζο Μπάιντεν

Τζο Μπάιντεν: «Δεν έχουμε σκοπό να επιτεθούμε στη Ρωσία»

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης στο διάγγελμά του πως δεν σκοπεύει να επιτεθεί στην Ρωσία, όμως έστειλε σαφές μήνυμα: «Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ».

Μπάιντεν: Ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο «δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει» αλλά «υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο – Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν ανοιχτοί στη διπλωματία»

Μάλιστα, σε μια δήλωση που θύμισε τελεσίγραφο, είπε: «Αν η Ρωσία προχωρήσει, μόνο η Ρωσία θα έχει την ευθύνη».

Ακολούθως, αναγνώρισε πως η υπεράσπιση της ελευθερίας «θα έχει κόστος», όμως τόνισε πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι είναι ενωμένοι απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα για να υπερασπιστούν το ΝΑΤΟ.

Δείτε το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν

Φωτογραφίες από: Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις