Κόσμος

Τζορτζ Φλόιντ: Δικαστής ανοίγει το δρόμο για επιβολή βαριάς ποινής στον δολοφόνο του

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ένας δικαστής στις ΗΠΑ βρήκε αρκετά επιβαρυντικά στοιχεία εναντίον του λευκού αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, ανοίγοντας το δρόμο για την επιβολή βαριάς ποινής σε αυτήν την ιστορική υπόθεση.

Σε ένα βούλευμα που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο δικαστής Πίτερ Κέιχιλ, ο οποίος πρόκειται να επιβάλει την ποινή στον αστυνομικό στις 25 Ιουνίου, αρίθμησε τέσσερις παράγοντες που θα του επιτρέψουν να αποδεσμευτεί από τις ποινές που ισχύουν στη Μινεσότα, σύμφωνα με τις οποίες ο Σόβιν αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 12,5 ετών.

Ο αστυνομικός «έκανε κατάχρηση της θέσης εμπιστοσύνης και εξουσίας», «μεταχειρίστηκε τον Τζορτζ Φλόιντ με μεγάλη σκληρότητα», ενήργησε παρουσία τεσσάρων «παιδιών» και «διέπραξε το έγκλημά του σε συνέργεια», έγραψε ο δικαστής.

Click4more: Τζορτζ Φλόιντ: Ικανοποίηση για την καταδίκη του αστυνομικού – Μήνυμα από Μπάιντεν και προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο

Στο βούλευμά του, ο Κέιχιλ, ωστόσο, απέρριψε μια επιχειρηματολογία των εισαγγελέων. Γι ‘αυτόν, ο Φλόιντ «δεν ήταν σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση», παρά τη χρήση ναρκωτικών και παρόλο που φορούσε χειροπέδες, αφού είχε αντισταθεί στη σύλληψή του.

Στις 25 Μαΐου, στη Μινεάπολη, τέσσερις αστυνομικοί επιχείρησαν να συλλάβουν τον Τζορτζ Φλόιντ, που ήταν ύποπτος ότι χρησιμοποίησε ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων. Για να τον υποτάξουν, του φόρεσαν χειροπέδες και τον έριξαν στο έδαφος. Ο Σόβιν πίεσε με το γόνατό του τον λαιμό του Φλόιντ για σχεδόν δέκα λεπτά, παρά τις εκκλήσεις από τον Αφροαμερικανό και τους περαστικούς που παρακολουθούσαν το περιστατικό.

Το δραματικό γεγονός, που καταγράφηκε σε βίντεο και διαδόθηκε στο διαδίκτυο, πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Έπειτα από αρκετές εβδομάδες δίκης, στις 20 Απριλίου ο αστυνομικός καταδικάστηκε για τη δολοφονία και αμέσως φυλακίστηκε. Οι τρεις συνάδελφοί του θα δικαστούν τον Αύγουστο για συνενοχή.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Τι αλλάζει στην προεδρία Τραμπ αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τη Βουλή ή τη Γερουσία – Οι έρευνες που σχεδιάζουν
Εφόσον αποκτήσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί θα έχουν στη διάθεσή τους ισχυρότερα κοινοβουλευτικά εργαλεία για να ελέγξουν τις κυβερνητικές αποφάσεις
Ντόναλντ Τραμπ
Τραμπ: Παλέψαμε 250 χρόνια να κάνουμε τη χώρα μεγάλη, δεν θα την καταστρέψουν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι
Χαρακτήρισε τους υποψηφίους των Δημοκρατικών εξαιρετικά επικίνδυνους, υποστηρίζοντας ότι τάσσονται υπέρ των τζιχαντιστών, των Αδελφών Μουσουλμάνων και άλλων ομάδων
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Νετανιάχου ζητάει κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας στο Ισραήλ χωρίς τα αραβικά κόμματα
«Επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε ένα διευρυμένο κυβερνητικό σχήμα με τους εταίρους μας και με οποιοδήποτε κόμμα επιθυμεί να συμπορευτεί μαζί μας και δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία»
Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Γαλλία: Στο εδώλιο οι γονείς της 4χρονης που βρέθηκε νεκρή και ακρωτηριασμένη σε χαντάκι – Το φρικτό έγκλημα που συγκλόνισε τη χώρα πριν από 39 χρόνια
Ένα τυχαίο εύρημα DNA, 31 χρόνια αργότερα, οδήγησε στην ταυτοποίησή της και στη σύλληψη των γονιών της, που κινδυνεύουν με ισόβια
A France Police officer controls cars at a check point ahead of the G7 summit in Evian-les-Bains, France, Monday, June 15, 2026.