Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Τζορτζ Φλόιντ: Συγκίνηση στην συναυλία προς τιμήν του στο Χιούστον (video)

Τζορτζ Φλόιντ
Φωτογραφία: Reuters

Εκπρόσωποι της εκκλησίας, μουσικοί καλλιτέχνες, λογοτέχνες και πολιτικοί συγκεντρώθηκαν σε συναυλία στο Χιούστον, την πατρίδα του Τζορτζ Φλόιντ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του.

Οι πάστορες Ρίμους Ε. Ράιτ και Μία Κ. Ράιτ καλωσόρισαν την οικογένεια Φλόιντ την περασμένη Κυριακή στην εκκλησία The Fountain of Praise και περισσότερους από 450 προσκεκλημένους στο Facebook.

«Ήταν μια απίστευτη χρονιά, γεμάτη συναισθήματα, τόση θλίψη και απώλεια, τόση αγωνία και άγχος, παγκόσμιες διαμαρτυρίες, η εξέγερση στο Καπιτώλιο, αλλά σας εγγυώμαι ένα πράγμα – ότι κανένας από εμάς δεν θα ξεχάσει, την 25η Μαΐου 2020, την ημέρα που μας πήραν τη ζωή του Τζορτζ Φλόιντ» είπε η Μία Ράιτ.

Ο Αφρο-Αμερικανός Τζορτζ Φλόιντ, πέθανε πέρυσι στη Μινεάπολη, όταν ένας λευκός αστυνομικός, ο Ντέρεκ Τσάβιν, πίεσε τον λαιμό του με το γόνατό του και τον ακινητοποίησε στο έδαφος για περίπου 9 1/2 λεπτά καθώς ο Φλόιντ ζητούσε να αναπνεύσει. Ο θάνατος του πυροδότησε παγκόσμιες διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για μεταρρύθμιση στην αστυνομία στις ΗΠΑ.

Ο Τσάβιν απολύθηκε μετά τον θάνατο του Φλόιντ και αργότερα καταδικάστηκε για φόνο και ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Τζορτζ Φλόιντ Τζορτζ Φλόιντ

«Η τραγωδία της δολοφονίας του γίνεται ακόμη πιο σημαντική, καθώς η δύναμή σας στην αναζήτηση της δικαιοσύνης επέφερε ξεκαθάρισμα που καθυστερούσε εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε Στέισι Έιμπραμς ακτιβίστρια για τα δικαιώματα ψήφου εκ μέρους της οικογένειας Φλόιντ.

Στη σκηνή της συναυλίας ανέβηκαν οι Trae Tha Truth, Gene Moore Jr. και Major και η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια της γκόσπελ, Tamela Mann.

Η συναυλία που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Τζορτζ Φλόιντ, ήταν μεταξύ των πολλών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στις ΗΠΑ με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνο από τον θάνατό του. Το ίδρυμα ιδρύθηκε από τα αδέλφια του Φλόιντ στη μνήμη του για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των φυλετικών ανισοτήτων στις κοινότητες των μαύρων στις ΗΠΑ.

«Εκ μέρους της οικογένειάς μας, σας ευχαριστούμε που δώσατε τις φωνές σας απόψε, αλλά και για τον περασμένο χρόνο που υπήρξε ένα ορόσημο για ένα κίνημα παγκόσμιο» δήλωσε η πρόεδρος του Ιδρύματος Τζορτζ Φλόιντ και πρώτη ξαδέλφη του εκλιπόντος, Shareeduh McGee. «Απόψε, λέμε ευχαριστώ» είπε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις