Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Τζορτζ Φλόιντ: Τα τελευταία 8′.46” – Τον πατούσαν ακόμη κι όταν έφτασαν οι διασώστες

Τζορτζ Φλόιντ: Τα τελευταία 8′.46” – Τον πατούσαν ακόμη κι όταν έφτασαν οι διασώστες

Οι τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Φλόιντ σε ένα σοκαριστικό video που έφτιαξαν οι New York Times, βάζοντας σε σειρά όλα όσα έγιναν στη Μινεσότα και οδήγησαν σε μια δολοφονία και ένα τουνάμι οργής που σαρώνει τις ΗΠΑ. Ο διάλογος του θύματος με τους αστυνομικούς λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του.

Όλα όσα έγιναν την 25η Μαΐου στη Μινεάπολη της Μινεσότα και έβαλαν φωτιά στις ΗΠΑ. Όλα όσα έγιναν και κατέληξαν στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν. Τον αστυνομικό που τον πάτησε με το γόνατο στο λαιμό μέχρι να χάσει τις αισθήσεις του και δεν το έπαιρνε ούτε αφού έφτασε το ασθενοφόρο!

Το συγκλονιστικό video με τα τελευταία 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα της ζωής του Τζορτζ Φλόιντ έφτιαξαν οι New York Times. Πήραν όλα τα video που έχουμε δει έως σήμερα από το σοκαριστικό περιστατικό στη Μινεάπολη, τα πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας αλλά και τα όσα υπάρχουν στα διαβιβαστικά της αστυνομίας, αλλά και απ’ όσα είπαν ειδικοί.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τζορτζ Φλόιντ πήγε να πάρει τσιγάρα και ο υπάλληλος του καταστήματος κάλεσε την αστυνομία, κατηγορώντας τον πως επιχείρησε να πληρώσει με πλαστό 20δόλαρο. 17 λεπτά αφού έφτασε το πρώτο περιπολικό στο σημείο, ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν δεμένος πισθάγκωνα, πεσμένος μπρούμυτα στο έδαφος, με έναν αστυνομικό να έχει το γόνατό του στο λαιμό του, άλλους δυο να του κρατούν τα πόδια και αναίσθητος πια.

Click4more ΗΠΑ: Άλλοι δυο νεκροί πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίας στην Αϊόβα

Το βίντεο δείχνει τους αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο (τέσσερις ήταν συνολικά) να παραβιάζουν κάθε κανόνα της αστυνομίας στη Μινεάπολη και να μην επιτρέπουν στον Τζορτζ Φλόιντ να αναπνεύσει παρά τις εκκλήσεις του και τις εκκλήσεις όσων έγιναν αυτόπτες μάρτυρες, τονίζουν οι New York Times.

Click4more Νέο βίντεο ντοκουμέντο: Χτυπούσαν τον Τζορτζ Φλόιντ και μέσα στο περιπολικό

Επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, ο Ντέρεκ Σόβιν, ο λευκός αστυνομικός που φαίνεται πιο καθαρά απ’ όλους στα βίντεο, πατούσε με το αριστερό του γόνατο το λαιμό του Φλόιντ. Δεν το πήρε ούτε όταν το θύμα τον παρακαλούσε, ούτε του φώναζαν οι πολίτες που έβλεπαν τα πάντα. Δεν το πήρε ούτε όταν ο 46χρονος δεν είχε πλέον τις αισθήσεις του. Δεν το πήρε, για ένα ολόκληρο λεπτό, αφού έφτασαν οι διασώστες στο σημείο, γράφουν οι Times.

Μια δολοφονία καρέ καρέ

Στις 19:57 το απόγευμα της 25ης Μαΐου και ενώ ο Τζορτζ Φλόιντ κάθεται στο αυτοκίνητό του, δυο υπάλληλοι ενός μαγαζιού από το οποίο είχε πάει να πάρει τσιγάρα, πηγαίνουν να του ζητήσουν τα τσιγάρα πίσω, αλλά φεύγουμε με άδεια χέρια. Καλούν την αστυνομία και καταγγέλλουν ότι ο 46χρονος τους είχε δώσει πλαστό χαρτονόμισμα, ήταν μεθυσμένος και δεν μπορούσε να ελέγξει τον εαυτό του.

Click4more Μέρες Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις ΗΠΑ: Πρώτη φορά από το ’68 απαγόρευση κυκλοφορίας σε τόσες πόλεις

Το πρώτο περιπολικό φτάνει στο σημείο. Είναι οι αστυνομικοί Τόμας Λέιν και Τζέι Αλεξάντερ Κούνεγκ. Δευτερόλεπτα λεπτά, ο Λέιν τραβάει το όπλο του, άγνωστο γιατί και ζητά από τον Φλόιντ να βάλει τα χέρια του στο τιμόνι. 90 δευτερόλεπτα μετά, φαίνεται να τραβάει τον Φλόιντ για να βγει από το αυτοκίνητο και του βάζουν χειροπέδες και τον οδηγούν σε έναν τοίχο εστιατορίου. Ο Φλόιντ δεν αντιστέκεται.

Έξι λεπτά μετά, οι δυο αστυνομικοί οδηγούν τον Φλόιντ στο περιπολικό. Είναι η στιγμή που, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 46χρονος λέει στους αστυνομικούς ότι είναι κλειστοφοβικός και πως δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Εννέα λεπτά μετά τη σύλληψη, το τρίτο περιπολικό φτάνει στο σημείο. Σε αυτό επιβαίνουν ο Ντέρεκ Σόβιν και ο Του Τάο. Ο Σόβιν αμέσως εμπλέκεται στην πάλη με τον Φλόιντ στο πίσω κάθισμα του περιπολικού και τον τραβάει, ρίχνοντάς τον στο έδαφος. Δεν είναι γνωστό γιατί.

Ενώ ο Φλόιντ είναι πεσμένος στο δρόμο και με τους τέσσερις αστυνομικούς από πάνω του, πολίτης από την απέναντι πλευρά αρχίσει να καταγράφει.

Στις 20:20 ακούγεται για πρώτη φορά η φωνή του. Παρακαλά για μια ανάσα. «Δεν μπορώ να ανασάνω φίλε».

Οι αστυνομικοί καλούν ασθενοφόρο και αναφέρουν τραυματισμό στο στόμα του 46χρονου. Παρά τις εκκλήσεις για βοήθεια, ο Σόβιν συνεχίζει να έχει το γόνατό του στο λαιμό του Φλόιντ για τουλάχιστον άλλα επτά λεπτά. «Τι θέλεις;» τον ρωτάει ο αστυνομικός. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Σε παρακαλώ, το γόνατο στο λαιμό μου. Δεν μπορώ να αναπνεύσω» απαντά ξανά ο Φλόιντ. «Ωραία, σήκω, σήκω και μπες στο αυτοκίνητο» του λέει ξανά, μάλλον ο Σόβιν. «Θα μπω» λέει ο Φλόιντ. Κι όταν του το ξαναλέει (ενώ συνεχίζει να τον πατά στο λαιμό!), ο Φλόιντ λέει «δεν μπορώ να κουνηθώ».

Σε δυο δυο βίντεο, ο Φλόιντ ακούγεται να λέει στους αστυνομικούς πως δεν μπορεί να αναπνεύσει τουλάχιστον 16 φορές μέσα σε πέντε λεπτά! Αλλά ο Σόβιν δεν παίρνει ποτέ το γόνατό του από το λαιμό του 46χρονου. Ούτε όταν πια είναι αναίσθητος. Δεν το πήρε ούτε όταν έφτασε το ασθενοφόρο! Επί ένα λεπτό αφού έφτασαν οι διασώστες, ο 44χρονος είχε ακόμη το αριστερό του γόνατο στο λαιμό του Φλόιντ!

Click4more Νέο περιστατικό ακραίας χρήσης βίας από αστυνομικούς στην Ατλάντα! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο 20 λεπτά αφού ξεκίνησε η διαδικασία της σύλληψης του Τζορτζ Φλόιντ. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο ένας από τους αστυνομικούς , ο Λέιν, ρώτησε τουλάχιστον δυο φορές στον Σόβιν αν έπρεπε να γυρίσουν ανάσκελα τον Φλόιντ. Και τις δυο φορές η απάντηση ήταν αρνητική. Το τράβηξε μόνο όταν του το είπε ο διασώστης. Συνολικά, ο Σόβιν πατούσε με το γόνατό του στο λαιμό του Φλόιντ επί 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα!

Δείτε το συγκλονιστικό video των New York Times

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις