Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Τζούλιαν Ασάνζ: Νίκη για τις ΗΠΑ – Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοσή του

Τζούλιαν Ασάνζ: Νίκη για τις ΗΠΑ – Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοσή του

Ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση του ιδρυτή του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς η Ουάσινγκτον κέρδισε την έφεση που είχε καταθέσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου ζητώντας να ακυρωθεί προηγούμενη απόφαση για τη μη έκδοση του στις ΗΠΑ.

«Το δικαστήριο επιτρέπει την έφεση», δήλωσε ο δικαστής Τίμοθι Χόλροϊντ. Τον Ιανουάριο η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως ο Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί στις ΗΠΑ σε 175 χρόνια κάθειρξη για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων, μια υπόθεση την οποία οι υπερασπιστές του έχουν χαρακτηρίσει πολιτική και επίθεση κατά της ελευθερίας της έκφρασης. Τον Ιανουάριο η δικαστής απέρριψε το αίτημα των ΗΠΑ εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.

Όμως, η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ και σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου φέρνει τον ιδρυτή του WikiLeaks πιο κοντά στην έκδοση στις ΗΠΑ, αν και δεν έχουν εξαντληθεί τα ένδικα μέσα.

Ήδη η αρραβωνιαστικιά του Ασάνζ, η Στέλα Μόρις, δήλωσε: «Θα εφεσιβάλουμε αυτή την απόφαση το συντομότερο δυνατό», ενώ κατήγγειλε «ένα σοβαρό δικαστικό λάθος».

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον 50χρονο Ασάνζ για 18 εγκλήματα σε σχέση με τη δημοσίευση από το WikiLeaks περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει ότι από τη διαρροή αυτή τέθηκαν σε κίνδυνο ζωές. Τον Ιανουάριο η Βρετανίδα δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ απέρριψε το αίτημα της Ουάσινγκτον να εκδοθεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει.

Όμως, η Ουάσινγκτον άσκησε έφεση στην απόφαση αμφισβητώντας κυρίως την αξιοπιστία ενός ειδικού που κατέθεσε υπέρ του Ασάνζ σχετικά με την ευαίσθητη ψυχική του υγεία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις