Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Τζούλιαν Ασάνζ: Τον συνέλαβαν μετά από αίτημα των ΗΠΑ

Τζούλιαν Ασάνζ: Τον συνέλαβαν μετά από αίτημα των ΗΠΑ
Φωτογραφία Reuters

Η εικόνα του δεν θύμιζε σε τίποτα αυτό που όλοι θυμούνταν από τον Τζούλιαν Ασάνζ. Τη στιγμή που αστυνομικοί τον έσερναν, κυριολεκτικά, έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού, ο ιδρυτής του WiliLeaks προσπαθούσε μάταια να αντισταθεί.

Μετά από χρόνια μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, η προστασία που παρείχε το κράτος της κεντρικής Αμερικής στον Τζούλιαν Ασάνζ έλαβε τέλος. Και αυτό γιατί, όπως αποδεικνύεται, το ήθελαν οι ΗΠΑ.

Ο λόγος που ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη δεν είναι μόνο η παραβίαση των όρων αναστολής του αλλά και αίτημα των ΗΠΑ για την έκδοσή του ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ, 47 ετών, συνελήφθη σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, για δεύτερη φορά για λογαριασμό των αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών στις 10.53 μετά την άφιξή του στο αστυνομικό τμήμα του κεντρικού Λονδίνου», ανακοίνωσε η αστυνομία.

«Πρόκειται για αίτημα έκδοσης στο πλαίσιο του κεφαλαίου 73 του Πρωτοκόλλου Έκδοσης. Θα προσαχθεί κρατούμενος στο Δικαστήριο του Γουέστμινστερ το συντομότερο δυνατόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

Μετά τη σύλληψη, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Χοσέ Βαλένσια ανακοίνωσε ότι αφαιρέθηκε η υπηκοότητα που είχε χορηγηθεί στον Τζούλιαν Ασάνζ, μετά την αφαίρεση της διπλωματικής του ασυλίας. «Η χορήγηση της υπηκοότητας του Ισημερινού ήρθη χθες με εισήγηση του υπουργείου Εξωτερικών, μετά την διαπίστωση πλήθους ανωμαλιών της διαδικασίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.

Ο Ασάνζ και η WikiLeaks επενέβησαν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ισημερινού και άνθρωποι του περιβάλλοντός του, ανάμεσά τους και δύο Ρώσοι χάκερς, ζουν στον Ισημερινό, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο Βαλένσια.

Εικόνες σοκ από τη σύλληψη

Οι εικόνες από τη στιγμή που ο Τζούλιαν Ασάνζ σύρεται με τη βία και ενώ προσπαθεί να αντισταθεί, μάταια, έκαναν το γύρο του κόσμου. Και προκάλεσαν σοκ. Χρειάστηκε ένα αίτημα των ΗΠΑ για να πετάξει το Εκουαδόρ με τις… κλωτσιές από την πρεσβεία του στο Λονδίνο τον ιδρυτή του Wikileaks.

Ο Ασάνζ είχε βρει καταφύγιο εκεί τα τελευταία έξι χρόνια καθώς του είχε χορηγηθεί άσυλο και είχε γλιτώσει τη σύλληψη για τις κατηγορίες σχετικά με βιασμό και σεξουαλική επίθεση που είχε γίνει παλιότερα στη Σουηδία.

Η αρχή του τέλους

Από τη στιγμή που στον Ισημερινός εξέλεξε νέο πρόεδρο, τον Λενίν Μορένο, η στάση της χώρας προς τον Ασάνζ άρχισε να αλλάξει δραματικά. Η προστασία που του παρείχε η κυβέρνηση του Ραφέλ Κορέα είχε αρχίσει να «ξεθωριάζει». Το Κίτο κατηγορούσε πλέον τον Ασάνζ για παραβίαση των όρων αναστολής. Αν και οι υποθέσεις του βιασμού και της σεξουαλικής επίθεσης είχαν μπει στο αρχείο από τις σουηδικές αρχές, η Βρετανία είχε αρνηθεί να ακυρώσει το ένταλμα σύλληψης για παραβίαση των όρων αναστολής. Ήρθε και το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση και έδεσε το… «γλυκό» μιας προαναγγελθείσας σύλληψης.

Ο Ισημερινός αποφάσισε «κατά κυρίαρχο τρόπο» να αφαιρέσει την διπλωματική ασυλία που είχε χορηγήσει στον ιδρυτή της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ήταν η πρώτη αντίδραση, μέσω twitter, από τον πρόεδρο του Εκουαδόρ Λενίν Μορένο.

«Ο Ισημερινός αποφάσισε κατά κυρίαρχο τρόπο να αφαιρέσει την διπλωματική ασυλία από τον Τζούλιαν Ασάνζ διότι παραβίασε επανειλημμένως τις διεθνείς συμβάσεις και το πρωτόκολλο της συγκατοίκησης», έγραψε ο Μορένο. Για τον προκάτοχό του, όμως, πρόκειται για προδοσία.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας και το μέλλον του θα αποφασισθεί από τα βρετανικά δικαστήρια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ μετά την σύλληψη του ιδρυτή της Wikileaks. «Κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου», δήλωσε στο Sky News ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών. «Ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι ήρωας, κρυβόταν από την πραγματικότητα για χρόνια και χρόνια. Είναι το σωστό το μέλλον του να αποφασιθεί από το βρετανικό δικαστικό σύστημα», τόνισε.

Τον Μάρτιο του 2018, οι αρχές στην πρεσβεία του Ισημερινού του έκοψαν την πρόσβαση στο internet με αξιωματούχους να αναφέρουν ότι όλα έγιναν για να σταματήσει ανακατεύεται ο Τζούλιαν Ασάνζ στις υποθέσεις άλλων χωρών.

Η αποκάλυψη που εξόργισε τις ΗΠΑ

Η ιστορία του Τζούλιαν Ασάνζ ξεκίνησε το 2010 όταν τα WikiLeaks έδωσαν στην δημοσιότητα απόρρητες εικόνες από τον στρατό των ΗΠΑ με τίτλο Collateral Murder, που έδειχναν ένα αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι να ανοίγει πυρ εναντίον πολιτών σκοτώνοντας 12 μεταξύ των οποίων και 2 εργαζόμενους του Reuters, ενώ τραυμάτισαν και 2 παιδιά.

Τα βίντεο όσο και άλλα απόρρητα στοιχεία από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν όπως και πάνω από 200.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα είχαν διαρρεύσει στο Wikileaks από την στρατιώτη Chelsea Manning που στην συνέχεια καταδικάστηκε από αμερικανικό δικαστήριο σε 35 χρόνια φυλάκιση. Η Μάνινγκ πήρε χάρη από τον Μπαράκ Ομπάμα το 2017 μετά από 7 χρόνια στην φυλακή. Κρατείται και πάλι όμως γιατί αρνείται να καταθέσει ενώπιον μυστικού ανώτατου δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή.

Ανοίγει ξανά η υπόθεση για τον βιασμό;

Την ώρα που ο Ασάνζ είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να εκδοθεί στις ΗΠΑ, η δικηγόρος της γυναίκας που τον κατηγορεί τον για βιασμό στη Σουηδία το 2010 δήλωσε ότι πρόκειται να ζητήσει από την εισαγγελία να ανοίξει ξανά η έρευνα για την υπόθεση.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε οι εισαγγελείς να ανοίξουν και πάλι την σουηδική έρευνα και ο Ασάνζ να παραδοθεί στην Σουηδία και να προσαχθεί στην δικαιοσύνη για βιασμό», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μάσι Φριτς στο AFP.

Όταν ο Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε το 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο για να αποφύγει την σύλληψή του από την βρετανική αστυνομία, η Σουηδία εγκατέλειψε την δίωξή του τον Μάιο 2017, ελλείψει προόδου της έρευνας μετά την παρέλευση τριών ετών.

Η είδηση της σύλληψής του σήμερα «αποτελεί σοκ για την πελάτισσά μου…όσο το έγκλημα δεν παραγράφεται, εκείνη διατηρεί την ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε η Ελίζαμπεθ Μάσι Φριτς.

Η μηνύτρια, που ήταν ηλικίας 30 ετών κατά την τέλεση των πράξεων, υπέβαλε μήνυση στις 20 Αυγούστου 2010 κατά του Τζούλιαν Ασάνζ, τον οποίο είχε συναντήσει κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου της WikiLeaks στην Στοκχόλμη λίγες ημέρες νωρίτερα.

Τον κατηγορεί ότι είχε μαζί της σεξουαλική συνεύρεση χωρίς προστασία την ώρα που εκείνη κοιμόταν την νύχτα της 16ης προς την 17η Αυγούστου 2010. Ο Τζούλιαν Ασάνζ υποστήριζε πάντα ότι η σεξουαλική συνεύρεση έγινε κατόπιν συναίνεσης και ότι η ίδια δέχθηκε να μην χρησιμοποιήσει προφυλακτικό. Η μήνυση δεύτερης Σουηδής κατά του Ασάνζ για σεξουαλική επίθεση την ίδια εποχή στην Στοκχόλμη έληξε λόγω παραγραφής το 2015.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις