Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βαρκελώνη: Οργή λαού για την καταδίκη των αυτονομιστών ηγετών!

Βαρκελώνη
Φωτογραφία: Reuters

Εκατοντάδες νέοι κατασκήνωσαν στη Βαρκελώνη για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη των αυτονομιστών ηγετών, με την ένταση στην Ισπανία να παραμένει στο κόκκινο.

Εκατοντάδες νέοι, φοιτητές στην πλειονότητά τους, κατασκήνωσαν σήμερα στη Βαρκελώνη για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στις ποινές κάθειρξης που ανακοινώθηκαν σε βάρος των αυτονομιστών ηγετών, αξιώνοντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την απόσχιση της Καταλονίας.

Στην πλατεία Universitat, στην καρδιά της Βαρκελώνης, εκατοντάδες νέοι εγκατέστησαν έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό, που απαριθμεί ήδη καμιά πενηνταριά σκηνές, στο οποίο δεσπόζουν πανό και πλακάτ με συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας, όπως «Είμαστε η γενιά της 14ης Οκτωβρίου».

Εκείνη την ημέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε σε ποινές κάθειρξης 9-13 ετών εννέα αυτονομιστές ηγέτες για την απόπειρα απόσχισης του Οκτωβρίου του 2017. Έκτοτε, η περιοχή αυτή στη βορειοανατολική Ισπανία είναι θέατρο διαδηλώσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων ξέσπασαν πρωτοφανούς βιαιότητας συγκρούσεις με περισσότερους από 600 τραυματίες και 200 συλλήψεις.

«Η καταδίκη υπήρξε ένα σημείο καμπής που μας οδήγησε στο να ορθώσουμε το ανάστημά μας κατά της καταπάτησης των δικαιωμάτων, όχι μονάχα πολιτικών και ατομικών αλλά επίσης κοινωνικών, καθώς το μέλλον της γενιάς μας είναι πολύ ζοφερό» εξήγησε ο 24χρονος Χόμε Μαέσο.

Χαμός στην Βαρκελώνη!

Βαρκελώνη

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης ζητούν, μέσω ενός δελτίο τύπου, τη χορήγηση αμνηστίας προς όλους τους κρατουμένους, το τέλος της αστυνομικής «καταστολής», ένα «αξιοπρεπές μέλλον» για τη γενιά τους και ένα δημοψήφισμα για τον αυτοκαθορισμό της περιοχής των 7,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η πρωτοβουλία συμπίπτει με την επ’ αόριστον απεργία που ξεκίνησαν χθες οι φοιτητικές ενώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συμπλοκές μεταξύ φοιτητών.

Φωτογραφίες: Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις