Κόσμος

Βασανιστήρια, μονομαχίες και εκτελέσεις: Πώς αξιωματικοί του Ρωσικού στρατού εξοντώνουν όσους στρατιώτες αρνούνται να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Πάνω από 100 Ρώσοι στρατιωτικοί κατηγορούνται για δολοφονίες, βασανισμούς ή θανατηφόρες τιμωρίες σε βάρος συναδέλφων τους - Σοκαριστική έρευνα του ρωσικού μέσου Verstka

Ρώσοι διοικητές εκτελούν, βασανίζουν και στέλνουν στο θάνατο Ρώσους στρατιώτες που αρνούνται να πολεμήσουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με μια σοκαριστική έρευνα για το τι συμβαίνει στο στρατό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την έρευνα του ανεξάρτητου ρωσικού μέσου Verstka, Ρώσοι στρατιώτες που δεν υπακούουν στις διαταγές ανωτέρων τους εκτελούνται, βασανίζονται ή αναγκάζονται να συμμετάσχουν σε αποστολές αυτοκτονίας.

Η έρευνα έφερε στο φως αναφορές για μονάδες που αναπτύσσονται στις ρωσικές γραμμές με σκοπό να αποτρέπουν την όποια υποχώρηση- στρατιώτες σκοτώνονται από αδελφό χέρι αν προσπαθήσουν να διαφύγουν.

Μάρτυρες ανέφεραν ότι διοικητές έχουν διατάξει «εκτελεστές» και ανοίγουν πυρ εναντίον όσων αρνούνται να πολεμήσουν, πετώντας αργότερα τα πτώματά σε ρηχούς τάφους ή ποτάμια και καταχωρώντας τα ως νεκρά σε μάχη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αξιωματικοί φέρεται να χρησιμοποίησαν μέχρι και drones και εκρηκτικά για να «τελειώσουν» τραυματίες ή στρατιώτες που υποχωρούσαν, διατάζοντας μάλιστα τους χειριστές των drones να ρίξουν χειροβομβίδες στους συντρόφους τους, προκειμένου να συγκαλύψουν τις δολοφονίες ως επιθέσεις στο πεδίο της μάχης.

Άλλοι που δεν υπάκουσαν στις διαταγές ρίχτηκαν σε λάκκους καλυμμένους με μεταλλικά πλέγματα, τους έλουσαν με νερό και τους χτυπούσαν για ώρες ή μέρες.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ορισμένοι αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν σε μονομαχίες μέχρι θανάτου. Οι μονομαχίες αυτές μερικές φορές βιντεοσκοπούνταν και κυκλοφορούσαν ως προειδοποίηση.

Μια τέτοια περίπτωση εμφανίστηκε σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2025 από ουκρανικές ομάδες που παρακολουθούν τις ρωσικές δυνάμεις.

Το βίντεο δείχνει δύο άνδρες χωρίς πουκάμισα σε ένα λάκκο, ενώ μια φωνή εκτός κάμερας λέει: «Ο διοικητής Κάμα είπε ουσιαστικά ότι όποιος σκοτώσει τον άλλο με ξυλοδαρμό θα βγει από το λάκκο».

Οι άνδρες αρχίζουν να καβγαδίζουν ενώ η φωνή συνεχίζει να τους προτρέπει: «Τελειώστε τον επιτέλους, τι περιμένετε;», μέχρι που ο ένας καταρρέει στο έδαφος.

Το Verstka σημειώνει ότι έχει επιβεβαιώσει τουλάχιστον 150 θανάτους, αν και εκτιμά πως ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος – υπογραμμίζει μάλίστα πως πάνω από 100 Ρώσοι στρατιωτικοί κατηγορούνται για δολοφονίες, βασανισμούς ή θανατηφόρες τιμωρίες σε βάρος συναδέλφων τους.

Σε άλλο σημείο, το μέσο αναφέρει πως υπάρχουν και διοικητές που εκβιάζουν στρατιώτες με χρήματα σε περίπτωση που θέλουν να αποφύγουν αποστολές αυτοκτονίας.

Όσοι δεν μπορούσαν να πληρώσουν ή αρνούνται, «μηδενίζονται» – όπως λέγεται στην αργκό του στρατού για την εξόντωση – και στη συνέχεια στέλνονταν σε  επιθέσεις αυτοκτονίας.

Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για ανυπακοή μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων, επιμένοντας ότι τέτοια θέματα είναι «διαδεδομένα» στον ουκρανικό στρατό.

Ωστόσο, η έκθεση της Verstka φαίνεται να είναι η πιο ολοκληρωμένη μέχρι στιγμής απόδειξη της συστηματικής βίας εντός των ρωσικών στρατευμάτων, καθώς τεκμηριώνει εκτελέσεις, βασανιστήρια και σκόπιμες δολοφονίες στρατιωτών που αρνούνται να υπακούσουν στις διαταγές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Axios: «Προ των πυλών» η σύσταση διεθνούς ασφάλειας στη Γάζα – Οι προϋποθέσεις, το «ναι» της Χαμάς και ο ρόλος της Τουρκίας
Οι ΗΠΑ πιέζουν για την οριστικοποίηση του σχεδίου για τη δημιουργία διεθνούς δύναμης ασφαλείας, με διάφορες χώρες να είναι διατεθειμένες να στείλουν στρατεύματα προκειμένου να επικρατήσει η ειρήνη στη Γάζα
Μια λήψη από drone δείχνει την καταστροφή σε μια κατοικημένη γειτονιά, στην πόλη της Γάζας.
«Εγκληματίες» χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές ο στρατός μετά το μετεκλογικό χάος στην Τανζανία – Τουρίστες εγκλωβισμένοι στα αεροδρόμια
Μεγάλο μέρος της οργής του κόσμου στρέφεται εναντίον του γιου της προέδρου της χώρας - Είναι επικεφαλής μιας «ανεπίσημης δύναμης επέμβασης» που κατηγορείται για απαγωγές αντιφρονούντων
Βίαιες ταραχές στην Τανζανία
Οικογένεια Ισραηλινού ομήρου έθαψε για τρίτη φορά τα λείψανά του - «Δεν υπάρχει καμία θλίψη που να συγκρίνεται με αυτό»
Ο 27χρονος Οφίρ απήχθη από τη Χαμάς και πέθανε τον Δεκέμβριο του 2023 και το Ισραήλ ανέκτησε κομμάτια της σορού του - Επιστροφή των λειψάνων του έγινε επίσης τον Αύγουστο του 2024 και στις 27 Οκτωβρίου 2025
Ο 27χρονος Ισραηλινός όμηρος, Οφίρ Τζαρφάτι