Τετάρτη, 8 Μαΐ
18oC Αθήνα

Βασιλιάς Κάρολος: Η πίστη του στη θεραπεία του καρκίνου με καφέ και το ιατρικό επιτελείο του

Βασιλιάς Κάρολος: Η πίστη του στη θεραπεία του καρκίνου με καφέ και το ιατρικό επιτελείο του
Η πρώτη φωτογραφία του βασιλιά Καρόλου μετά τη διάγνωση ότι έχει καρκίνο - Πηγή: Reuters

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση – «βόμβα» του Μπάκιγχαμ ότι ο βασιλιάς Κάρολος διαγνώστηκε με καρκίνο, τα βρετανικά ΜΜΕ επικεντρώνονται στη θεραπεία του και το κορυφαίο ιατρικό επιτελείο που παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας του. 

Ο Ράναν Ντασγκούπτα, ο οποίος εργάζεται στην Κλινική του Λονδίνου, ήταν ο άνθρωπος που χειρούργησε πρόσφατα τον βασιλιά Κάρολο στον προστάτη και εντόπισε την ύπαρξη του καρκίνου, αλλά σε άλλο όργανο του σώματος. Είναι χειρουργός ουρολόγος,  απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία του διογκωμένου προστάτη. 

Σύμφωνα με τη βασιλική ρεπόρτερ του Sky News, Λόρα Μπάντοκ, ο βασιλιάς Κάρολος ταξιδεύει πάντα με τον γενικό γιατρό του, τον Δρ. Μάικλ Ντίξον, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου του Παλατιού από το 2022. “Ο Δρ. Ντίξον είναι υποστηρικτής της συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής”, σύμφωνα με τη Μπάντοκ, και μάλιστα ο Κάρολος είχε επικριθεί για την επιλογή του από ακαδημαϊκούς και ακτιβιστές, οι οποίοι γνώριζαν ότι ο γιατρός έχει αυτές τις απόψεις και χαρακτήριζαν “ακατάλληλη” την πρόσληψη του.  

Η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική περιλαμβάνει πρακτικές, που έχουν συχνά πνευματική, μεταφυσική ή θρησκευτική βάση, μη αποδεδειγμένες ή ελεγμένες πρακτικές ή γνώσεις, οι οποίες δεν προέρχονται από την παραδοσιακή ευρωπαϊκή ιατρική, ή άλλες εναλλακτικές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Σε περσινό δημοσίευμα τους, οι “Sunday Times” ανέφεραν ότι ο Δρ, Ντίξον κάλεσε κάποτε έναν Χριστιανό θεραπευτή στο ιατρείο του για να θεραπεύσει ασθενείς με χρόνια πάθηση, συνταγογραφούσε έναν αφρικανικό θάμνο για τον πόνο στους ώμους και κατσικίσιο ζιζάνιο για την ανικανότητα. Βοήθησε, επίσης, στην ανάπτυξη μιας πρωτοβουλίας για την υγεία από το Prince’s Foundation, τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία προωθούσε το παίξιμο της γκάιντας για τη βελτίωση ορισμένων παθήσεων των πνευμόνων και των αναπνευστικών δυσκολιών.

«Ο Δρ. Ντίξον δεν πιστεύει ότι η ομοιοπαθητική μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Η θέση του είναι ότι οι συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να συμβαδίζουν με τις συμβατικές θεραπείες, υπό την προϋπόθεση ότι είναι ασφαλείς, κατάλληλες και βασισμένες σε στοιχεία», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ, σε μία προσπάθεια να κοπάσουν οι αντιδράσεις. 

Η πίστη του βασιλιά Καρόλου στην εναλλακτική ιατρική

Βέβαια, η επιλογή του Δρ. Ντίξον δεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς ο βασιλιάς Κάρολος έχει εκφράσει ανοιχτά την πίστη του στη συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική. Μάλιστα, το 2004, είχε προκαλέσει σάλο, όταν υποστήριξε τη θεραπεία Gerson για τον καρκίνο, που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει αντί για χημειοθεραπείες, 13 χυμούς φρούτων την ημέρα, κλύσματα καφέ και ενέσεις βιταμινών

Το 2007, έστειλε επιστολή στον -τότε- υπουργό Υγείας της Βρετανίας, Άλαν Τζόνσον, ζητώντας να προστατευθούν τα ομοιοπαθητικά νοσοκομεία και συγκεκριμένα το Ομοιοπαθητικό Νοσοκομείο Tunbridge Wells, που τελικά έκλεισε το 2009.

«Όπως σας είπα κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας, οι μόνοι λόγοι που επιμένω στις προσπάθειές μου για την ολοκληρωμένη υγειονομική περίθαλψη – παρά τα κύματα επιθετικότητας με την πάροδο των ετών από τμήματα των Ιατρικών και Επιστημονικών Ιδρυμάτων – είναι επειδή δεν αντέχω να βλέπω ανθρώπους να υποφέρουν άσκοπα, όταν μια συμπληρωματική προσέγγιση θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά», ανέφερε στην επιστολή του ο βασιλιάς Κάρολος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις