Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Βασίλισσα Ελισάβετ: H σορός της έφτασε στο Μπάκιγχαμ

Βασίλισσα Ελισάβετ: H σορός της έφτασε στο Μπάκιγχαμ

Πέντε ημέρες μετά τον θάνατό της στη Σκωτία, η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε σήμερα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο Λονδίνο, όπου την υποδέχθηκε ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους του Λονδίνου παρά την δυνατή βροχή για να αποτίσουν τον ύστατο φόρο τιμής στην βασίλισσα Ελισάβετ κατά την άφιξη της σορού της στην βρετανική πρωτεύουσα.

Μετά ένα πρώτο λαϊκό προσκύνημα για 24 ώρες στο Εδιμβούργο στη Σκωτία, πλήθος κόσμου που στεκόταν κατά μήκος του δρόμου από τον οποίο περνούσε η νεκροφόρα με την σορό της βασίλισσας απηύθυνε το ύστατο χαίρε στην βασίλισσα για 70χρόνια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Κάρολος, ο οποίος έγινε αυτομάτως βασιλιάς μετά τον θάνατό της την περασμένη εβδομάδα, βρισκόταν στο Μπάκιγχαμ μαζί με τα τρία αδέλφια του, τους δυο του γιους Ουίλιαμ και Χάρι και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας κατά την άφιξη της σορού της βασίλισσας, δήλωσε εκπρόσωπος του παλατιού.

Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ έφτασε λίγα λεπτά πριν τις 9 στο Λονδίνο και το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Νόρθχολντ. Όλο το βράδυ η σορός θα παραμείνει στο Bow Room στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ.

Το φέρετρο, έπειτα από ένα «ταξίδι» 55 λεπτών στους δρόμους του Λονδίνου, μεταφέρθηκε στο Παλάτι με την συγκίνηση να είναι μεγάλη. Μόλις η νεκροφόρα πέρασε τις πύλες, το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και επευφημίες.

Το αεροσκάφος που μετέφερε τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ από το Εδιμβούργο στο Λονδίνο είναι το C-17 Globemaster της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Την μητέρα της συνοδεύει η Πριγκίπισσα Άννα.

Να σημειωθεί ότι από το απόγευμα της Τετάρτης (19.00 ώρα Ελλάδας) η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ θα εκτεθεί στο Ουέστμινστερ, όπου το κοινό θα μπορεί να αποτίει φόρο τιμής.

Αναμονή 35 ωρών

Στο Λονδίνο έχει σημάνει συναγερμός καθώς οι ουρές είναι ατελείωτες και υπάρχει σκέψη να μπει κόφτης αν η κατάσταση ξεφύγει. Η αναμονή θα είναι ατελείωτη για να προσκυνήσουν την σορό της Βασίλισσας και μπορεί για κάποιους να ξεπεράσει και τις 35 ώρες.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το λαϊκό προσκύνημα θα διαρκέσει έξι ημέρες. Αναμένουν από 750.000 έως 1 εκατομμύριο κόσμο γεγονός που θυμίζει σε κάποιους την κηδεία της Πριγκίπισσας Νταϊάνας.

Δείτε live

 

Πρόβα τζενεράλε της νεκρώσιμης πομπής τα ξημερώματα στο Λονδίνο

Μια κανονική νεκρώσιμη πομπή έγινε τα ξημερώματα στο Λονδίνο έτσι ώστε να είναι όλα έτοιμα για την κανονική διαδικασία, όταν δηλαδή θα μεταφερθεί η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ από το Μπάκινγχαμ στο Γουεστμίνστερ. 

Γύρω στις 4 τα ξημερώματα ώρα Λονδίνου η Βασιλική Φρουρά έκανε μια πλήρη αναπαράσταση της μεταφοράς της σορού της Βασίλισσας Ελισάβετ πάνω σε μια άμαξα.

Η πορεία που θα ακολουθήσει η νεκρική πομπή θα είναι από το Παλάτι του Μπάκινγχαμ μέσα από τους Κήπους της Βασίλισσας, το Mall, το Horse Guards και το Horse Guards Arch, το Whitehall, τον Parliament Street, την Parliament Square and το New Palace Yard.

Ο Βασιλιάς Κάρολος αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της Βασιλικής οικογένειας και το ανώτατο προσωπικό του Παλατιού θα ακολουθούν την σορό.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις