Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Δείτε live τις προετοιμασίες για το λαϊκό προσκύνημα στη Σκωτία – Χιλιάδες αναμένονται στο Royal Mile

Βασίλισσα Ελισάβετ: Δείτε live τις προετοιμασίες για το λαϊκό προσκύνημα στη Σκωτία – Χιλιάδες αναμένονται στο Royal Mile
Φωτογραφία Reuters

Η Σκωτία αποχαιρετά τη βασίλισσα Ελισάβετ σήμερα (12.9.2022) με τη σορό της να μεταφέρεται από το Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ στον Καθεδρικό Ναό του St. Giles και τον βασιλιά Κάρολο να την ακολουθεί μαζί με τη βασιλική σύζυγο, Καμίλα, και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Χιλιάδες πολίτες αναμένονται να βρεθούν στους δρόμους του Εδιμβούργου για να παρακολουθήσουν την πομπή της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ στο Royal Mile, τη διαδρομή που ενώνει 2 ιστορικά σημεία της πρωτεύουσας της Σκωτίας, το Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ και το Κάστρο του Εδιμβούργου.

Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ ταξίδεψε 300 χιλιόμετρα και τη συνόδευσαν 7 οχήματα σε ένα ταξίδι 6 ωρών, από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο. Σήμερα, θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό του St. Giles για να της πουν «αντίο» οι Σκωτσέζοι πολίτες, λίγο μετά τις 17:00.

Προς τιμήν της, θα εκτοξευτούν 21 κανονιοβολισμοί από το Κάστρο του Εδιμβούργου. Ακόμη, σήμερα, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα πραγματοποιήσουν και αγρυπνία. 

Όπως είναι φυσικό, επικρατεί κλίμα συγκίνησης και πένθους απ’ άκρη σ’ άκρη της Βρετανίας, με τους πολίτες να εκφράζουν στα βρετανικά media τι σήμαινε η βασίλισσα για αυτούς.

Live εικόνα από τη Βρετανία:

Οι προετοιμασίες στον Καθεδρικό Ναό για το λαϊκό προσκύνημα:

«Αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες στο Εδιμβούργο σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Εδιμβούργου, Κάμι Ντέι, στο BBC της Σκωτίας.

«Η συμβουλή μας είναι να έρθουν στο κέντρο της πόλης όσο πιο γρήγορα και νωρίς μπορούν, να χρησιμοποιήσετε τα ΜΜΜ γιατί η πόλη έχει πολλές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστούς δρόμους», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για να δώσουμε στην Αυτή Μεγαλειότητα τον αποχαιρετισμό που της αξίζει από την πόλη μας», κατέληξε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

Ο βασιλιάς Κάρολος μίλησε στο Westminster Hall και χρησιμοποίησε λόγια του Σαίξπηρ για να εκφράσει ότι η μητέρα του ήταν «οδηγός για όλους τους πρίγκιπες».

Μετά την ιστορική ομιλία του, ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας πηγαίνει στη Σκωτία μαζί με την Καμίλα για να παρευρεθούν στις σημερινές διαδικασίες και εκδηλώσεις τιμών προς τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ειδικότερα, στις 15:00 (ώρα Ελλάδας), θα συμμετάσχει στην τελετή των κλειδιών στο Παλάτι του Χόλιρουνχαουζ στο Εδιμβούργο, όπου θα του παραδοθούν τα κλειδιά της πόλης.

Στις 16:25 θα ξεκινήσει η πομπή της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ από το Χόλιρουντχαουζ στον Καθεδρικό Ναό του St. Giles. Ο βασιλιάς και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα την ακολουθήσουν με τα πόδια.

Στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί λειτουργία για τον εορτασμό της ζωής της βασίλισσας και της σύνδεσής της με τη Σκωτία.

Στις 18:00 θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα, όπου ο λαός της Σκωτίας θα μπορεί να τιμήσει και να αποχαιρετήσει τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Στις 19:30 το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα απευθύνει τα συλλυπητήριά του στον νέο βασιλιά και ο ίδιος θα τους μιλήσει.

Στις 21:20 θα πραγματοποιηθεί αγρυπνία στον Καθεδρικό Ναό προς τιμήν της βασίλισσας Ελισάβετ.

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις