Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος: Η γνωριμία, οι επικρίσεις, η Ελλάδα

Βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος: Η γνωριμία, οι επικρίσεις, η Ελλάδα

Η βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον αγαπημένο της Φίλιππο, τότε αξιωματικό του ναυτικού, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ το 1947. Αν και δεν είχε επίσημο ρόλο, ο Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, μέχρι που πέθανε στις 9 Απριλίου 2021, ήταν μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της βασιλικής οικογένειας της Μεγάλης Βρετανίας για περισσότερα από 70 χρόνια.

Με αφορμή την 50ή επέτειο του γάμου τους, το 1997, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε πει για τον σύντροφο της ζωής της τον πρίγκιπα Φίλιππο: «Ήταν, απλά, η δύναμή μου και το στήριγμά μου όλα αυτά τα χρόνια». «Εγώ, και ολόκληρη η οικογένειά του, και αυτή και πολλές άλλες χώρες, του χρωστάμε περισσότερα από όσα θα ζητούσε ποτέ» ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Για την Ελισάβετ, ο Φίλιππος ήταν ένας υποστηρικτικός σύζυγος, ο οποίος – σύμφωνα με το περιβάλλον του παλατιού – ήταν ο μόνος που την αντιμετώπισε ως ανθρώπινο ον.

Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά: Τον Κάρολο, πρίγκιπα της Ουαλίας (έτος γέννησης 1948), την πριγκίπισσα Άννα (ε.γ. 1950), τον πρίγκιπα Άντριου (ε.γ. 1960) και τον πρίγκιπα Έντουαρντ (ε.γ. 1964).

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο πολύπλευρος πρίγκιπας Φίλιππος

Μπορεί να έζησε στη σκιά της συζύγου, βασίλισσας Ελισάβετ, ωστόσο ο δούκας του Εδιμβούργου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 9 Απριλίου 2021, σε ηλικία 99 ετών, βοήθησε στον εκσυγχρονισμό της βρετανικής μοναρχίας.

Συχνά επικρίθηκε για τη συμπεριφορά του και μερικές φορές για τα κοφτά σχόλιά του, παρόλα αυτά, ως το κοντινότερο άτομο εμπιστοσύνης της βασίλισσας, έφερε πνεύμα, ευφυΐα και ενέργεια στη μοναρχία.

Ο Φίλιππος ίσως να έκρυβε την απογοήτευση που μπορεί να είχε για τη ζωή του στη σκιά της Ελισάβετ, όμως, δεν το έδειξε ποτέ δημόσια. Ωστόσο, σε συνέντευξη στο BBC για τα 90ά γενέθλιά του, αποκάλυψε ότι τις πρώτες ημέρες πάλευε να βρει έναν ρόλο για τον εαυτό του. «Δεν υπήρχε προηγούμενο. Αν ρωτούσα κάποιον “τι περιμένεις να κάνω;”, κανείς δεν είχε ιδέα», είπε.

Ο Φίλιππος βοήθησε την Ελισάβετ να αφομοιώσει τις πολιτικές και κοινωνικές ανακατατάξεις του 20ού αιώνα. Συχνά αντιμέτωπος με μία βαθιά συντηρητική βασιλική οικογένεια, ο Φίλιππος αναμόρφωσε το παλάτι, προσπαθώντας να αξιοποιήσει την αυξανόμενη δύναμη της τηλεόρασης για να προβάλει τη βασιλική επιρροή.

Πίεσε για να προβληθεί ζωντανά η ενθρόνιση της βασίλισσας το 1953, ενώ ήταν ο πρώτος τόσο υψηλά ιστάμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας, που παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη. Ωστόσο, αργότερα ο Φίλιππος επικρίθηκε πως παρεμπόδισε την προσαρμογή της μοναρχίας στη σύγχρονη εποχή.

Βασίλισσα Ελισάβετ – «Σύννεφα» απιστίας στο Μπάκιγχαμ  

Παρά τις φήμες περί απιστίας του Φίλιππου, οι οποίες τριγύριζαν το παλάτι, το ζευγάρι έμεινε μαζί, τρέφοντας αγάπη και σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Μάλιστα, τον Νοέμβριο του 2017 γιόρτασαν την 70ή επέτειο του γάμου τους.

Ωστόσο, ο Φίλιππος, γιος του εξόριστου πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας, δεν κέρδισε ποτέ τις καρδιές όλων των Βρετανών. Η Ελισάβετ ήταν κυρίαρχη, αλλά σε οικογενειακά θέματα ο Φίλιππος θεωρείτο επικεφαλής.

Καθώς η πριγκίπισσα Άννα, έπειτα ο πρίγκιπας Άντριου και τελικά ο πρίγκιπας Κάρολος πήραν διαζύγια, βασιλικοί παρατηρητές καταλόγισαν στον Φίλιππο ότι ήταν «σκληρός και ψυχρός» πατέρας, ειδικά με τους γιους του.

Ελισάβετ: O αινιγματικός σύζυγος, Φίλιππος 

Ο Φίλιππος ήταν, επίσης, το πλέον αμφιλεγόμενο μέλος της βασιλικής οικογένειας μέχρι το ενδιαφέρον των ταμπλόιντ να στραφεί στα παιδιά του και τους συντρόφους τους. Ο δούκας δέχτηκε επιθέσεις για τις απόψεις του, από την πυρηνική ενέργεια μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος.

Μέλος και ο ίδιος βασιλικής οικογένειας που είχε χάσει τον θρόνο της, ήξερε ότι οι μοναρχίες θα μπορούσαν να πέσουν αν χάσουν τον σεβασμό του λαού. Κάποτε είπε κατά τη διάρκεια ταξιδιού στον Καναδά: «Εάν οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η μοναρχία δεν έχει κανένα ρόλο να παίξει, τότε προς Θεού ας το τελειώσουμε με φιλικούς όρους».

Η γνωριμία και η Ελλάδα

Ο Φίλιππος και η Ελισάβετ συναντήθηκαν για πρώτη φορά στον γάμο του εξαδέλφου του δούκα, το 1934. Πέντε χρόνια αργότερα (σ.σ. 1939), ο νεαρός αξιωματικός του ναυτικού τράβηξε την προσοχή της μέλλουσας συζύγου του, όταν η τότε πριγκίπισσα ήταν 13 ετών και επισκέφτηκε το Ντάρτμουθ με τους γονείς της. «Τον κοίταζε και τον ακολούθησε παντού. Ήταν ερωτευμένη από την αρχή», είχε διηγηθεί ο θείος Φιλίππου, Ερλ Μάουντμπατεν.

Παντρεύτηκαν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στις 20 Νοεμβρίου 1947, σε μία τελετή στην οποία συμμετείχαν πολιτικοί και βασιλείς από όλο τον κόσμο. Ο Φίλιππος συνέχισε την καριέρα του στο βρετανικό πολεμικό ναυτικό έως το 1951, ενώ στη συνέχεια αφιερώθηκε στα δημόσια καθήκοντά του, όταν η Ελίζαμπεθ έγινε βασίλισσα, το 1952.

Ως γνωστόν, ο Φίλιππος γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 10 Ιουνίου 1921, ενώ ήταν το πέμπτο παιδί και μοναδικός γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδας. Οι γονείς του εξορίστηκαν όταν ήταν 18 μηνών. Είχε βρετανικό και γερμανικό αίμα μέσω της μητέρας του, εγγονής της βασίλισσας Βικτώριας.

Αν και πολιτογραφήθηκε Βρετανός πολίτης, για τους επικριτές του παρέμεινε ο «Φιλ ο Έλληνας».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις