Κόσμος

Βαθαίνει η κρίση στον Κόλπο – Τα ΗΑΕ καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από τον Λίβανο

Τους διπλωμάτες τους από τον Λίβανο απέσυραν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ κάλεσαν και τους πολίτες τους να φύγουν από τη χώρα αυτή, εν μέσω της σοβαρής διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Βηρυτού και πολλών χωρών του Κόλπου, με αφορμή τις δηλώσεις ενός Λιβανέζου υπουργού για τον πόλεμο στην Υεμένη.

«Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, οι πολίτες των ΗΑΕ που βρίσκονται στον Λίβανο καλούνται να επιστρέψουν στα ΗΑΕ το συντομότερο δυνατόν» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων σε μια ανακοίνωσή του. «Θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να διευκολυνθεί η επιστροφή τους», διαβεβαίωσε εξάλλου το υπουργείο.

Σε μια τηλεοπτική εκπομπή της 5ης Αυγούστου ο νυν υπουργός Πληροφοριών του Λιβάνου Ζορζ Κορντάχι (που τότε δεν ήταν ακόμη υπουργός) χαρακτήρισε «παράλογη» την παρέμβαση του διεθνούς συνασπισμού, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, στον πόλεμο της Υεμένης. Υποστήριξε ότι οι αντάρτες Χούθι, που στηρίζονται από το Ιράν, αμύνονται «απέναντι σε μια εξωτερική επίθεση».

Με αφορμή αυτές τις δηλώσεις η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε την Παρασκευή τον πρεσβευτή της από τον Λίβανο και ζήτησε από τον πρεσβευτή του Λιβάνου να εγκαταλείψει το Ριάντ. Ακολούθησαν το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και τα ΗΑΕ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τη Σαουδική Αραβία. Το Σάββατο τα ΗΑΕ απαγόρευσαν στους πολίτες τους να επισκέπτονται τον Λίβανο.

Αυτή η σοβαρή κρίση σημειώνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση του Λιβανέζου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι υπολόγιζε στην πιθανή οικονομική βοήθεια των πλούσιων μοναρχιών του Κόλπου για να δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας που καταρρέει.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βραβείο Πούλιτζερ στον Παλαιστίνιο Μοσάμπ Αμπού Τόχα: Έγραψε για τη σωματική και συναισθηματική σφαγή στην Γάζα
Ο Παλαιστίνιος έγραψε για τα βασανιστήρια που έζησε από τον ισραηλινό στρατό, τον χαμό της οικογένειάς του αλλά και τον αγώνα του να βρει φαγητό σε μία Γάζα που θυμίζει νεκροταφείο
Ο Παλαιστίνιος και ένας από τους νικητές των βραβείων Πούλιτζερ
Σκηνικό πολέμου με 36 νεκρούς άμαχους σε Ινδία και Πακιστάν – Μαίνονται οι εχθροπραξίες και οι βομβαρδισμοί στο Κασμίρ
26 οι νεκροί άμαχοι στο Πακιστάν, ανάμεσά τους και ένα παιδί - Στους 10 οι νεκροί στην Ινδία - Αυξάνεται και ο αριθμός των τραυματιών - Στα πρόθυρα του πολέμου οι 2 χώρες
Στρατός Πακιστάν 3
Ανανεώθηκε πριν 1 ώρα