Σε 133 θα ανέρχονται οι καρδινάλιοι που θα πάρουν μέρος στο Κονκλάβιο που θα αναδείξει τον νέο Πάπα, σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις από το Βατικανό. Το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης, 7 Μαΐου αρχίζει η πρώτη από τις μυστικές ψηφοφορίες.
Όπως αναφέρουν οι τελευταίοι υπολογισμοί στο Βατικανό, στο Κονκλάβιο για την εκλογή του διαδόχου του αείμνηστου Πάπα Φραγκίσκου πρόκειται να πάρουν μέρος 133 καρδινάλιοι, όλοι τους ηλικίας έως 80 ετών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέχρι χθες (σ.σ. 28.04.2025) γινόταν αναφορά σε 135 συμμετέχοντες, αλλά δύο καρδινάλιοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα μεταβούν στη Ρώμη για λόγους υγείας.
Η όλη διαδικασία, που διεξάγεται στο εσωτερικό της Καπέλα Σιξτίνα, πρόκειται να αρχίσει στις 4:30 το απόγευμα ώρα Ιταλίας (5:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας) της 7ης Μαΐου.
Την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί θα τελεστεί ειδική λειτουργία υπέρ της εκλογής του νέου Αγίου Πατέρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήμερα, στο μεταξύ, άρχισαν οι εργασίες για τις αλλαγές που απαιτούνται στο εσωτερικό της Καπέλα Σιξτίνα ενώ, όπως έγινε γνωστό, των εργασιών του κονκλαβίου θα προεδρεύσει ο Ιταλός καρδινάλιος και Πρωθυπουργός του Βατικανού, Πιέτρο Παρολίν.
Η Καπέλα Σιξτίνα είναι ήδη κλειστή για το κοινό, ώστε να γίνουν οι σχετικές προετοιμασίες.
Σημειώνεται ότι οκτώ στους 10 καρδινάλιους έχουν διοριστεί από τον Πάπα Φραγκίσκο την τελευταία δωδεκαετία, ενώ 20 έγιναν καρδινάλιοι μόλις τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Πολλοί γνωρίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη, μετά τον θάνατο του Ποντίφικα.
Έπειτα από παρασκήνιο ημερών, ο Ιταλός καρδινάλιος, Τζοβάνι Άντζελο Μπέτσιου και καταδικασμένος για σκάνδαλο δεν θα πάρει τελικά μέρος στο Κονκλάβιο, αν και αρχικά είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει.
Οι καρδινάλιοι ψηφίζουν μεμονωμένα τον υποψήφιο που προτιμούν μέχρι να καθοριστεί ο επικρατέστερος, μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Κατά τους προηγούμενους αιώνες, η ψηφοφορία μπορεί να διαρκούσε εβδομάδες ή μήνες. Να σημειωθεί, δε, πως μερικοί καρδινάλιοι έχουν πεθάνει ακόμη και κατά τη διάρκεια των Κονκλάβιων.
Η μόνη ένδειξη για το πώς εξελίσσονται οι εκλογές είναι ο καπνός που αναδύεται δύο φορές την ημέρα από το κάψιμο των ψηφοδελτίων των καρδιναλίων. Ο μαύρος καπνός σηματοδοτεί την αποτυχία της εκλογής. Ο παραδοσιακός λευκός καπνός σηματοδοτεί την εκλογή του νέου Πάπα.
Πώς δημοσιοποιείται η απόφαση για τον νέο Πάπα;
Αφού βγει λευκός καπνός, ο νέος Πάπας κανονικά πρέπει να εμφανιστεί μέσα σε μια ώρα στο μπαλκόνι που έχει θέα την πλατεία του Αγίου Πέτρου.
Ο ανώτερος καρδινάλιος που συμμετέχει στο κονκλάβιο θα ανακοινώσει την απόφαση με τις λέξεις «Habemus Papam» που σημαίνει «έχουμε έναν Πάπα».
Στη συνέχεια θα παρουσιάσει τον νέο Πάπα με το παπικό όνομα που επέλεξε, το οποίο μπορεί και να μην είναι το αρχικό του όνομα.
Για παράδειγμα, ο Πάπας Φραγκίσκος βαπτίστηκε ως Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, αλλά επέλεξε ένα διαφορετικό όνομα όταν ανακηρύχθηκε Πάπας προς τιμήν του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, αγίου της Καθολικής εκκλησίας, ιδρυτή του Τάγματος των Φραγκισκανών.
Ποιος μπορεί να γίνει Πάπας;
Θεωρητικά, κάθε Ρωμαιοκαθολικός άνδρας που έχει βαφτιστεί μπορεί να εκλεγεί Πάπας.
Στην πράξη, ωστόσο, οι καρδινάλιοι προτιμούν έναν «δικό τους».
Όταν για παράδειγμα, ο γεννημένος στην Αργεντινή Πάπας Φραγκίσκος εξελέγη από το προηγούμενο Κονκλάβιο το 2013, έγινε ο πρώτος Ποντίφικας που καταγόταν από τη Νότια Αμερική, μία περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το 28% των Καθολικών στον κόσμο.
Αλλά το ιστορικό προηγούμενο δείχνει ότι οι καρδινάλιοι είναι πολύ πιο πιθανό να επιλέξουν έναν Ευρωπαίο και δη έναν Ιταλό. Από τους 266 πάπες που έχουν επιλεγεί μέχρι σήμερα, οι 217 ήταν από την Ιταλία.
Παράλληλα, ο Φραγκίσκος έγινε ο πρώτος ιησουίτης που εξελέγη ως πνευματικός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Ποιος είναι ο ρόλος του Πάπα;
Ο Πάπας είναι ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας. Θεωρείται ζωντανός διάδοχος του Αγίου Πέτρου, ο οποίος ήταν μεταξύ των αρχικών μαθητών του Χριστού, των Αποστόλων.
Αυτό του δίνει πλήρη και ανεμπόδιστη εξουσία σε ολόκληρη την Καθολική Εκκλησία και τον καθιστά σημαντική πηγή εξουσίας για τους περίπου 1,4 δισεκατομμύρια Καθολικούς του κόσμου.
Ενώ πολλοί Καθολικοί συμβουλεύονται συχνά τη Βίβλο για καθοδήγηση, μπορούν επίσης να στραφούν στις διδασκαλίες του Πάπα, οι οποίες διέπουν τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές της Εκκλησίας.
Περίπου οι μισοί χριστιανοί παγκοσμίως είναι Ρωμαιοκαθολικοί. Άλλα δόγματα, συμπεριλαμβανομένων των Προτεσταντών και των Ορθόδοξων Χριστιανών, δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του Πάπα.
Ο Πάπας ζει στο Βατικανό, το μικρότερο ανεξάρτητο κράτος στον κόσμο, που περιβάλλεται από την ιταλική πρωτεύουσα, τη Ρώμη.
Δεν λαμβάνει μισθό, αλλά όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαβίωσής του πληρώνονται από το Βατικανό.