Κυριακή, 26 Μαΐ
21oC Αθήνα

Βέλγιο: Άρχισαν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού σε οίκους ευγηρίας

Βέλγιο: Άρχισαν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού σε οίκους ευγηρίας

Ένοικοι τριών οίκων ευγηρίας ήταν σήμερα οι πρώτοι που έλαβαν το εμβόλιο εναντίον της COVID-19 στο Βέλγιο, χώρα όπου τα γηροκομεία επλήγησαν σκληρά από την πανδημία.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech χορηγήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στα τέλη του πρωινού στους ενοίκους ενός οίκου ευγηρίας στην Πιρς, μια φλαμανδική πόλη όπου βρίσκεται το εργοστάσιο στο οποίο παρασκευάζονται, στη Μονς στη Βαλονία και στη Βολουέ Σεν-Πιερ στην περιφέρεια των Βρυξελλών.

Η πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησαν αυτό το Σαββατοκύριακο να εμβολιάζουν τους πληθυσμούς τους εναντίον της COVID-19. Στο Βέλγιο, η εκστρατεία εμβολιασμού δεν αναμένεται ωστόσο να ξεκινήσει πραγματικά πριν από τις 4 και 5 Ιανουαρίου.

click4more Κορονοϊός: Μέσω Ολλανδίας έφτασε στο Βέλγιο το νέο στέλεχος του ιού

Στην Πιρς, ο Ζος Χέρμανς, ένας 96χρονος ένοικος, ήταν ο πρώτος που εμβολιάστηκε υπό τα φλας των φωτογράφων και τους προβολείς των καμερών, που είχαν περιοριστεί πίσω από ένα τζάμι. Η Τζοζέφα Ντέλμοτ, 102 ετών, ήταν η πρώτη που έλαβε το εμβόλιο στο Μπον Μεζόν της Μπουζαντόν, και η Λουσί Ντανζού, 101 ετών, στη Νοτρ-Νταμ του Στόκελ στην περιφέρεια των Βρυξελλών.

Στον τελευταίο αυτό οίκο ευγηρίας ο υπουργός Υγείας της περιφέρειας των Βρυξελλών, Αλέν Μαρόν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως το «90% των ενοίκων είπαν ΟΚ στον εμβολιασμό».

«Μετά τις γιορτές, ξεκινάει ο εμβολιασμός του συνόλου των ενοίκων των οίκων ευγηρίας των Βρυξελλών. Περίπου δέκα χιλιάδες άνθρωποι θα εμβολιαστούν στη διάρκεια του Ιανουαρίου», εξήγησε στους δημοσιογράφους. Μετά «θα εμβολιαστεί το προσωπικό των οίκων ευγηρίας, στη συνέχεια όλοι όσοι εργάζονται στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών».

«Νομίζω πως είναι μια ανακούφιση (…) Οι ένοικοι και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας δοκιμάστηκαν πραγματικά από την COVID», παραδέχθηκε.

click4more Βέλγιο: Περισσότεροι από 10.000 νεκροί από κορονοϊό σε οίκους ευγηρίας

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημόσιας υγείας Sciensano που διενεργήθηκε από τις 3 έως τις 11 Δεκεμβρίου, το 60% του βελγικού πληθυσμού ηλικίας 18 ετών και άνω δηλώνει πως θέλει να εμβολιαστεί.

Ο αριθμός των μολύνσεων, των θανάτων και των νοσηλευομένων που σχετίζονται με την COVID-19 μειώνεται στο Βέλγιο από τις 25 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών, ο Ιβ Βαν Λέτεμ, σε συνέντευξη Τύπου.

Η χώρα των 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε συνολικά 638.877 μολύνσεις από κορονοϊό και 19.200 θανάτους.

Στις 18 Δεκεμβρίου, ο Βαν Λέτεμ είχε πει πως ο κορονοϊός έχει προκαλέσει περισσότερους από 10.000 θανάτους μεταξύ των ενοίκων των οίκων ευγηρίας.

Το παράρτημα στο Βέλγιο της Διεθνούς Αμνηστίας κατήγγειλε τον Νοέμβριο σε μια έντονα επικριτική έκθεση την «εγκατάλειψη» των βελγικών οίκων ευγηρίας από τις δημόσιες αρχές στη διάρκεια της πανδημίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις