Κόσμος

Βέλγιο: Σάλος από ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς

Ενα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει μαρτυρίες θυμάτων που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς και ανθρώπους της εκκλησίας έχει προκαλέσει μεγάλο σάλο στο Βέλγιο.

Η δημόσια τηλεόραση VRT έφερε  στο προσκήνιο τόσο τις περιγραφές των θυμάτων, αλλά και τις ευθύνες ορισμένων ανώτερων αξιωματούχων στο Βέλγιο, όπως ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ, ο οποίος ήταν πρώην επίσκοπος της Μπριζ. Το 2010, ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ παραδέχθηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά τον ανιψιό του, Μαρκ.

Το ντοκιμαντέρ του VRT αποκαλύπτει συνομιλία μεταξύ των δυο τους και του καρδινάλιου Γκόντφριντ Ντάνελς, η αντίδραση του οποίου έχει προκαλέσει επίσης αντιδράσεις. «Συγγνώμη, ακούω ότι ζητείς συγχώρεση» λέει ο Καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνελς στον Ρότζερ Βαν Γκελουέ με εκείνον να απαντά: «Σας ζητώ συγγνώμη, αν μπορείτε να με συγχωρήσετε». Ο Καρδινάλιος Γκόντφριντ Ντάνελς συνεχίζει λέγοντας: «Όπως σε βλέπω, υποφέρεις κι εσύ από αυτό και όχι μόνο ο Μαρκ». Το θύμα, ο Μαρκ Βαν Γκελουέ τον ρωτά με τη σειρά του «γιατί λυπάσαι αυτόν και όχι εμένα;»

Όπως επισημαίνεται ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ δεν τιμωρήθηκε ποτέ από το Βατικανό. Σήμερα διατηρεί τον τίτλο του ιερέα και του επισκόπου. Μετά τη μετάδοση του ντοκιμαντέρ, η διάσκεψη των επισκόπων του ζήτησε να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του.

Για χρόνια, η διάσκεψη ζητούσε από τη Ρώμη να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. «Τα γεγονότα ήταν σε μεγάλο βαθμό καταγεγραμμένα, υπενθυμίζει ο Τόμμι Σολτέ εκπρόσωπος των επισκόπων του Βελγίου, προσθέτοντας ότι «είναι απαραίτητο ο Ρότζερ Βαν Γκελουέ να μην είναι πλέον επίσκοπος και να μην είναι πλέον ιερέας». Παράλληλα, η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων ζητεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Τέλος, το δίκτυο rtl σημειώνει ότι σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο και ο υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουικενμπόρν θα συναντηθούν με εκπροσώπους θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης που διαπράττουν ιερείς, καθώς και με τον επίσκοπο Αμβέρσας Γιόχαν Μπόνι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
16
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS