Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Άνοιξαν πυρ στα σύνορα με τη Βραζιλία – Μια γυναίκα νεκρή

Βενεζουέλα: Άνοιξαν πυρ στα σύνορα με τη Βραζιλία – Μια γυναίκα νεκρή
Φωτογραφία twitter @AngelMedinaD

Χάος στα σύνορα ανάμεσα στη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία.
Ιθαγενείς συγκρούστηκαν με στρατιώτες.
Ο στρατός άνοιξε πυρ με πλαστικές σφαίρες και έκανε χρήση χημικών. Τουλάχιστον 12 οι τραυματίες.
Εντολή Μαδούρο να κλείσουν τα σύνορα για να μην περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια που θέλει ο Γκουαϊδό.
Γκουαϊδό: Αυτοί που άνοιξαν πυρ δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. Κάλεσε το στρατό να διαλέξει πλευρά έως αύριο!

Σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε την Παρασκευή στη Βενεζουέλα, στα σύνορα της χώρας με τη Βραζιλία. Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ιθαγενείς προσπάθησαν να εμποδίσουν στρατιώτες από το να κλείσουν τα σύνορα για να μην περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με την Washington Post, η γυναίκα που έπεσε νεκρή στα σύνορα ανάμεσα στη Βενεζουέλα και την Κολομβία ονομάζεται Zoraida Rodriguez, όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Γκραν Σαμπάνα, Εμίλιο Γκονζάλες. Η γυναίκα που σκοτώθηκε είναι μέλος κοινότητας ιθαγενών.

Το Παρατηρητήριο Συγκρούσεων έδωσε στη δημοσιότητα ένα video από τη στιγμή που τραυματίες δέχονται τις πρώτες βοήθειες. Προσοχή, οι εικόνες είναι σκληρές.

Φωτογραφία Reuters

Οι ιθαγενείς συγκρούστηκαν με άνδρες της Εθνικής Φρουράς της Βενεζουέλας και στρατιώτες, που εκείνη την ώρα μετακινούσαν τανκς στα σύνορα με τη Βραζιλία. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες και έριξαν δακρυγόνα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι.

Συγγενείς των τραυματιών και γιατροί δήλωσαν στο Reuters πως πολλά από τα θύματα φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Φωτογραφία Reuters

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό έσπευσε να διαμηνύσει μέσω twitter ότι όσοι άνοιξαν πυρ κατά των ιθαγενών με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της η άτυχη γυναίκα, δεν θα μείνουν ατιμώρητοι. Κάλεσε τον αρχηγό του στρατού Jesus Mantilla Oliveros και τον διοικητή της επαρχίας, Alberto Mirtiliano Bermúdez είτε να συλλάβουν εκείνους που άνοιξαν πυρ και σκότωσαν τη γυναίκα ή θα είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι. Έστειλε δε κι ένα μήνυμα προς το στρατό, που εξακολουθεί να στηρίζει τον Μαδούρο: “έως αύριο θα πρέπει να αποφασίσετε πως θέλετε να σας θυμούνται. Ξέρουμε ποιοι είναι με το λαό, το έχουν κάνει πολύ ξεκάθαρο. Αύριο, μπορείτε να το αποδείξετε!“.

Μαδούρο: Θα κλείσω όλα τα σύνορα αν χρειαστεί

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έδωσε από χθες την εντολή να κλείσουν τα σύνορα της χώρας του με τη Βραζιλία, προκειμένου να μην περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ζητήσει ο αντίπαλός του και αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό. Η βοήθεια αναμένεται να φτάσει το Σάββατο, με τη Βραζιλία να έχει διαμηνύσει πως δεν θα κάνει πίσω.

Ο Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα κλείνει τα σύνορά της με τη Βραζιλία μέχρι νεοτέρας. Και δεν σταμάτησε εκεί. Απείλησε να κλείσει και τα σύνορα με την Κολομβία.

Η κυβέρνηση Μαδούρο έχει ήδη ανακοινώσει το κλείσιμο των θαλάσσιων συνόρων με τις Ολλανδικές Αντίλλες, στην Καραϊβική, όπου και εκεί συγκεντρώνεται ανθρωπιστική βοήθεια με τελικό προορισμό την Βενεζουέλα.

Η Βραζιλία είχε, νωρίτερα, ανακοινώσει ότι σκοπεύει να προχωρήσει κανονικά στη διάθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο εκπρόσωπος της Μπραζίλια, στρατηγός ε.α. Οτάβιου Σαντάνα ντο Χέγκου Μπάχους τόνισε ότι τα τρόφιμα και τα φάρμακα θα παραμείνουν αποθηκευμένα στην παραμεθόρια πόλη Πακαράιμα ωσότου ο Χουάν Γκουαϊδό, να μπορέσει να στείλει φορτηγά για να παραλάβουν τη βοήθεια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις