Τετάρτη, 17 Απρ.
20oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Αντιδράσεις προκαλούν οι συλλήψεις δημοσιογράφων από Χιλή και Γαλλία

Βενεζουέλα: Αντιδράσεις προκαλούν οι συλλήψεις δημοσιογράφων από Χιλή και Γαλλία
photo Reuters

Δημοσιογράφοι από την Γαλλία και την Χιλή καθώς και δυο από την Βενεζουέλα έχουν συλληφθεί στο Καράκας.

Δυο δημοσιογράφοι από τη Χιλή συνελήφθησαν στη Βενεζουέλα το βράδυ της Τρίτης κοντά στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας μαζί με δυο συνάδελφους τους από την Βενεζουέλα.

Οι δύο δημοσιογράφοι από τη Βενεζουέλα, Μαϊκέρ Ιριάρτε και Άνα Ροντρίγκες, που εργάζονται για το ψηφιακό τηλεοπτικό κανάλι VPI, αφέθηκαν ελεύθεροι αφού κρατήθηκαν “αυθαίρετα” επί περίπου 12 ώρες, σύμφωνα πάντα με το SNTP. Όμως οι Χιλιανοί Ροντρίγκο Πέρες και Γκονσάλο Μπαραόνα, που εργάζονται για το τηλεοπτικό κανάλι TVN, παραμένουν ακόμη υπό κράτηση.Και οι τέσσερις συνελήφθησαν από μέλη της προεδρικής ασφάλειας.

“Οι Χιλιανοί συνάδελφοί μας παραμένουν κρατούμενοι και τους περιμένουμε έξω από το προεδρικόμέγαρο Μιραφλόρες”, είπε ο Μαϊκέρ Ιριάρτε στο TVN. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οι αρχές στη Βενεζουέλα κατηγόρησαν τους συλληφθέντες ότι μπήκαν σε μια “ζώνη ασφαλείας” όπου απαγορευόταν η πρόσβαση. Οι δύο δημοσιογράφοι ανακρίθηκαν επί περίπου μία ώρα.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ζήτησε σήμερα την άμεση απελευθέρωση των δύο συμπατριωτών του ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής, σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι η σύλληψη έγινε “με αφορμή μια παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας” εκ μέρους των δημοσιογράφων. Οι Πέρες και Μπαραόνα πήγαν στο Καράκας για να καλύψουν δημοσιογραφικά την πολιτική κρίση που ξέσπασε μετά την αυτοανακήρυξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό, σε πρόεδρο της χώρας, την περασμένη εβδομάδα.

Οι δημοσιογράφοι πάντως σύμφωνα με την πρεσβεία της Βενεζουέλας στη Χιλή θα απελαθούν σύντομα καθώς όπως δήλωσε παραβίασαν αρκετούς κανονισμούς που επικρατούν στην Βενεζουέλα.

“Καταχράστηκαν την ιδιότητά τους ως τουρίστες για να στέλνουν ανταποκρίσεις χωρίς να έχουν διαπίστευση. Θα απελαθούν σήμερα”, δήλωσε ο Αρεβάλο Μέντεζ στον ειδησεογραφικό ιστότοπο La Tercera

“Ύπάρχει μια ζώνη ασφαλείας γύρω από το προεδρικό) μέγαρο Μιραφλόρες. Αυτό το μέτρο ασφαλείας είναι σε ισχύ έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Νικολάς Μαδούρο με ένα drone που έφερε εκρηκτικά”, τόνισε ο πρέσβης, προσθέτοντας ότι οι δύο Χιλιανοί δημοσιογράφοι δεν παρουσίασαν έγγραφα ταυτότητας κατά παραβίαση των κανονισμών.

Επίσης δυο Γάλλοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν ενώ κάλυπταν την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Βενεζουέλα και η γαλλική πρεσβεία εργάζεται για την απελευθέρωσή τους, δήλωσε σήμερα μια διπλωματική πηγή.

“Επιβεβαιώνουμε τη σύλληψη δύο συμπατριωτών μας στη Βενεζουέλα”, τόνισε η γαλλική πηγή προσθέτοντας πως “η πρεσβεία μας αιτήθηκε προξενική προστασία με βάση τη Σύμβαση της Βιέννης και συγκεκριμένα το δικαίωμα στην πρόσβαση”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις