Κόσμος

Βενεζουέλα: Ειδικό σύμβουλο για να ξεπεραστεί η κρίση όρισε η ΕΕ

Διαμεσολαβητικό ρόλο ανάμεσα στις δύο πλευρές στη Βενεζουέλα φιλοδοξεί να παίξει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διόρισε σήμερα τον ισπανικής και ουρουγουανικής καταγωγής πρώην τραπεζίτη και διπλωμάτη Ενρίκε Ιγκλέσιας ως ειδικό σύμβουλο για να βοηθήσει στον τερματισμό της κρίσης στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο μιας εντατικοποίησης των διπλωματικών προσπαθειών για να διοργανωθούν νέες εκλογές.

Η ΕΕ, η οποία ηγείται μιας διεθνούς ομάδας κρίσης με χώρες της Νότιας Αμερικής, ελπίζει πως ο Ιγκλέσιας μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να πειστεί ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο να κάνει στην άκρη και να επιτρέψει σε όλες τις πολιτικές οργανώσεις στη Βενεζουέλα να συμμετάσχουν σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ο Ιγκλέσιας, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης και πρώην πρόεδρος της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, θεωρείται από διπλωμάτες ότι έχει τις επαφές και τον τρόπο για να μιλήσει τόσο με τον Μαδούρο όσο και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό, καθώς και με άλλες πολιτικές οργανώσεις.

Αφού συναντήθηκε αυτόν τον μήνα με τον Μαδούρο και τον Γκουαϊδό, η ομάδα κρίσης της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ελπίζει επίσης να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν μια ειρηνική διπλωματική διαδικασία εξόδου από την κρίση.

Πολιτικοί σχολιαστές στην Ουάσινγκτον έχουν διατυπώσει εικασίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να εξετάσει στρατιωτικές επιλογές, καθώς η οικονομική πίεση και η διπλωματική πίεση έχουν αποτύχει να ρίξουν τον Μαδούρο από την εξουσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σάλος με τον σύζυγο της Κρίστι Νοέμ: Δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του με γυναικεία ρούχα και ψεύτικο στήθος
Οι φωτογραφίες δείχνουν τον σύζυγο της πρώην υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας, Κρίστι Νοέμ, ντυμένο με ροζ σορτς και εφαρμοστό crop top στο χρώμα του δέρματος, και τεράστια ψεύτικα στήθη
Ο σύζυγος της Κρίστι Νοέλ
Κοινή ανακοίνωση ΥΠΕΞ για Μέση Ανατολή: «Καταδικάζουμε τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, καλούμε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ»
«Καλούμε το Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω επέκταση της σύγκρουσης, μεταξύ άλλων μέσω χερσαίας επιχείρησης στο λιβανικό έδαφος» αναφέρεται στην δήλωση
Λίβανος
Δημοσιογράφος απήχθη στη Βαγδάτη - Συνελήφθη ένας ύποπτος
Το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων υπόπτων και την απελευθέρωσή της δημοσιογράφου, ενώ θα ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όλων των εμπλεκομένων
Ένας αστυνομικός στέκεται φρουρός καθώς πολίτες, εγκαταλείπουν το Ιράκ μέσω της συνοριακής διάβασης Καράμε με την Ιορδανία, μετά το κλείσιμο των αεροδρομίων στο Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων, εν μέσω της σύγκρουσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ με το Ιράν
Ανατροπή στην υπόθεση δηλητηρίασης μητέρας και κόρης στην Ιταλία τα Χριστούγεννα: Έρευνα για ανθρωποκτονία με ρικίνη
Η 15χρονη Σάρα Ντι Βίτα και η 50χρονης μητέρας της, Αντονέλα Ντι Τζέλσι πέθαναν με διαφορά λίγων ωρών - Ο σύζυγος της γυναίκας, Τζιάνι ανάρρωσε και η μεγαλύτερη κόρη της οικογένειας δεν είχε παραστεί στο γεύμα
Μητέρα και κόρη νεκρές μετά την κατανάλωση θαλασσινών σε ρεβεγιόν