Κυριακή, 28 Απρ.
20oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Ένταλμα σύλληψης του Χουάν Γκουαϊδό

Γκουαϊδό

Η Γενική Εισαγγελία της Βενεζουέλας ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη (5.10.2023) ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το ένταλμα εκδόθηκε για τον Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από τον Απρίλιο, με τις κατηγορίες για «ξέπλυμα χρήματος, προδοσία και πρόκληση οικονομικής ζημιάς στο κράτος της Βενεζουέλας».

Σημειώνοντας ότι έχει ανατεθεί σε τρεις εισαγγελείς η διεξαγωγή της νομικής διαδικασίας σχετικά με τον Χουάν Γκουαϊδό, ο κ. Σάαμπ είπε ότι θα υποβάλουν αίτηση «κόκκινης ειδοποίησης» στην Ιντερπόλ για τη σύλληψή του.

Σύμφωνα με τον κ. Σάαμπ, ο Χουάν Γκουαϊδό δημιούργησε μια ψεύτικη κυβέρνηση, προκαλώντας στο κράτος ζημίες 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA του παρείχε χρηματοδότηση μέσω της θυγατρικής της Citgo στις ΗΠΑ.

Εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο Χουάν Γκουαϊδό θα παραδοθεί στη χώρα με τη βοήθεια διαύλων διεθνούς συνεργασίας, ο γενικός εισαγγελέας σημείωσε ότι έχει ανοίξει μεγάλος αριθμός φακέλων έρευνας για αυτόν.

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, έφτασε στο Μαϊάμι της Φλόριντα στις ΗΠΑ στις 25 Απριλίου μετά την απέλασή του από τις Αρχές στην Κολομβία που είπαν ότι πέρασε τα σύνορά τους παράνομα για να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη για τη Βενεζουέλα στη χώρα.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ομαλή έξοδό του με την παρέμβαση των ΗΠΑ.

Ανακηρύχθηκε «προσωρινός πρόεδρος» της Βενεζουέλας στις 23 Ιανουαρίου 2019 και έλαβε την υποστήριξη πολλών χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Δύσης, ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Οι βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βενεζουέλα στις 7 Δεκεμβρίου 2020 κέρδισε ένας κυβερνητικός συνασπισμός υπό την ηγεσία του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενώ η αντιπολίτευση υπό τον Χουάν Γκουαϊδό μποϊκόταρε τις κάλπες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις