Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο αποκλείει την αντιπολίτευση από τις εκλογές

Μαδούρο Βενεζουέλα
Φωτογραφία Reuters

Άμα είσαι δημοκράτης, δεν μπορείς να το κρύψεις. Όπως ο Νικολάς Μαδούρο. Που αποφάσισε να αποκλείσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τις προεδρικές εκλογές του 2018 στη Βενεζουέλα.

Και πως το έκανε αυτό ο Μαδούρο; Εύκολα! “Πάτησε” στην απόφαση των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης να μη συμμετάσχουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογέςπου έγιναν στη Βενεζουέλα.

Έξι μήνες μετά το κύμα διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την παραίτησή του, που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια με 125 νεκρούς, ο Νικολάς Μαδούρο μοιάζει να ανακτά τον έλεγχο και να ενισχύει την ηγεμονία του στη χώρα.

Την Κυριακή (10.12.2017) ανακοίνωσε ότι τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αποκλειστούν από τις προεδρικές εκλογές του 2018 εξαιτίας της αποχής τους από τις τοπικές εκλογές.

«Κάθε κόμμα που δεν συμμετείχε σήμερα και προέτρεψε σε αποχή από τις εκλογές δεν μπορεί πλέον να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές», είπε. Και τόνισε πως αυτό είναι απόφαση της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης. Δεν είπε, αλλά είναι γνωστό, πως το σώμα αυτό που συγκροτείται αποκλειστικά από υποστηρικτές του αρχηγού του κράτους…

Πανηγύρια Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας πανηγύρισε, την Κυριακή, για μια μεγάλη νίκη της παράταξής του, του σοσιαλιστικού κόμματος (PSUV), στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

«Κερδίσαμε σε πάνω από 300 δήμους της χώρας, από τους 335 έναντι 242 που έλεγχε ήδη το PSUV», τόνισε ο Μαδούρο μιλώντας σε συγκέντρωση στο Καράκας. Η συμμετοχή στις τοπικές εκλογές έφτασε στο 47,32%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (Consejo Nacional Electoral, CNE).

Το κόμμα του Μαδούρο κέρδισε στις 20 από τις 23 πρωτεύουσες Πολιτειών.

Το κυβερνών κόμμα κέρδισε επίσης την ειδική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του κυβερνήτη της Πολιτείας Σούλια (δυτικά). Ο νικητής των εκλογών του Οκτωβρίου, που ανήκει στην αντιπολίτευση, αρνήθηκε να ορκιστεί ενώπιον της Συντακτικής Συνέλευσης.

Καταγγελίες για νοθεία

Καταγγέλλοντας νοθεία, τα τρία ισχυρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους αυτά του Ενρίκε Καπρίλες, του Λεοπόλδο Λόπες και του Χένρι Ράμος Αγιούπ, αρνήθηκαν να κατεβάσουν υποψήφιους στις δημοτικές εκλογές.

Πλέον θα στερηθούν τη δυνατότητα συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές, που τυπικά είναι προγραμματισμένες για τον Δεκέμβριο του 2018.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι εκλογές θα επισπευστούν και θα διεξαχθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Ξανά υποψήφιος

Ο Μαδούρο δεν έχει κρύψει ότι θα διεκδικήσει τη δεύτερη θητεία του. Οι δημοτικές εκλογές ήταν για εκείνον μια πρόβα τζενεράλε. Τι κι αν η δημοτικότητά του είναι στο ναδίρ; Τι κι αν επί των ημερών του η Βενεζουέλα βυθίστηκε σε βαθιά οικονομική κρίση; Τι κι αν το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2.300% το 2018 (εντάξει, αυτοί κάνουν και… λάθη). Τι κι αν οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας; Τι κι αν στις διαδηλώσεις σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι; Εκείνος θέλει να εκλεγεί ξανά.

«Το μήνυμα είναι πολύ καθαρό, μέσω του δρόμου της ψήφου θέλουμε λύσεις για τη χώρα», είπε ο Μαδούρο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις