Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Βενεζουέλα: “Πιστούς” στον στρατό ψάχνει να βρει ο Γκουαϊδό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Βενεζουέλα: “Πιστούς” στον στρατό ψάχνει να βρει ο Γκουαϊδό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Υποστηρικτές του Χουάν Γκουαϊδό μετέβησαν «ειρηνικά» σε στρατόπεδα στη Βενεζουέλα και ζήτησαν από τον στρατό να πάψει να στηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο.

Ο Μαδούρο από την άλλη ζήτησε από τους στρατιώτες να μην υποκύψουν στον Χουάν Γκουαϊδό και να είναι “ έτοιμοι” σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση.

«Στόχος είναι να μεταφέρουμε το μήνυμά μας χωρίς να υποπέσουμε σε αντιπαράθεση, ούτε προκλήσεις», έγραψε ο Γκουαϊδό στο Twitter.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό , ζήτησε από τους Βενεζουελάνους να δώσουν ένα φυλλάδιο στους στρατιώτες προκειμένου να τους παρακινήσουν να γυρίσουν την πλάτη στον Μαδούρο, τέσσερις ημέρες αφού προσπάθησε χωρίς επιτυχία να προκαλέσει στρατιωτική εξέγερση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ μέχρι τώρα ο στρατός της Βενεζουέλας παραμένει πιστός στον πρόεδρο της χώρας, ο οποίος επισκέφθηκε την Πέμπτη το πρωί δύο στρατώνες για να διαβεβαιώσει την κοινή γνώμη για τη στήριξη που έχει από τον στρατό. Χθες το μεσημέρι ο Γκουαϊδό δεν πραγματοποίησε δημόσια εμφάνιση και η κινητοποίηση για την πρωτοβουλία του ήταν σχετικά μικρή μπροστά από τα τέσσερα στρατόπεδα του Καράκας όπου είχαν συγκεντρωθεί υποστηρικτές της αντιπολίτευσης.

Τα στρατόπεδα φυλάσσονταν από την αστυνομία και μέλη της Εθνικής Βολιβαριανής Φρουράς εμποδίζοντας τους διαδηλωτές να πλησιάσουν και να δώσουν τα φυλλάδια στους στρατιώτες.

Οι συγκεντρωμένοι διάβαζαν το κείμενο το οποίο καλούσε τους στρατιωτικούς «να ταχθούν (…) στην πλευρά της ειρηνικής μετάβασης».

«Ζητάμε από τους στρατιωτικούς να μας βοηθήσουν να τερματίσουμε τον σφετερισμό της εξουσίας και να ταχθούν στο πλευρό του λαού», δήλωσε η 53χρονη Ντίνα Αλόνσο.

Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post ο Γκουαϊδό φάνηκε να παραδέχεται ότι υπερεκτίμησε τις δυνάμεις του στην αποτυχημένη στρατιωτική εξέγερση. «Χρειαζόμαστε περισσότερους στρατιώτες για να την στηρίξουμε, για να στηρίξουμε το σύνταγμα», δήλωσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις