Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Σε κατάσταση “μερικής χρεοκοπίας” από τη Standard and Poors

Βενεζουέλα Standard and Poors

Η Standard and Poors ανακοίνωσε ότι κηρύσσει τη Βενεζουέλα σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας». Είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που εκτιμά ότι η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Η απόφαση της Standard and Poors για τη Βενεζουέλα ήρθε λόγο αφού το Καράκας δεν κατάφερε να καταβάλει το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποπληρωμή κάποιων δόσεων του χρέους της χώρας.

Η Standard and Poors περίμενε μόνο… λίγες ώρες αφού τελείωσε η περίοδος χάριτος 30 ημερών που είχε δοθεί στη Βενεζουέλα για να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Η απόφαση του S&P έρχεται λίγες ώρες αφού απέτυχε η συνάντηση στο Καράκας ανάμεσα σε κάποιους από τους διεθνείς πιστωτές της Βενεζουέλας και της κυβέρνησης με σκοπό να αρχίσει μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών.

Βενεζουέλα: Ούτε τώρα συμφωνία με τους δανειστές

Η συνάντηση έγινε ανάμεσα σε κάποιους από τους διεθνείς πιστωτές της χώρας και της κυβέρνησης Μαδούρο. Σκοπό να αρχίσει μια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών στη Βενεζουέλα.

Όμως το «ραντεβού» δεν οδήγησε σε συμφωνία, όπως αναμενόταν. Και αυτό την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέτεινε ακόμα περισσότερο την πίεση στην κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, ανακοινώνοντας την απόφασή της να επιβάλλει κυρώσεις.

25 λεπτά πίσω από κλειστές πόρτες

Η συνάντηση, διάρκειας μόλις 25 λεπτών, διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών σε ένα κτίριο απέναντι από το Μιραφλόρες, το προεδρικό μέγαρο.

Τελείωσε χωρίς να ανακοινωθεί κάποια συμφωνία, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν νέες συνομιλίες το προσεχές διάστημα. Δεν διευκρινίστηκε όμως το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με αρκετούς από τους συμμετέχοντες.

Η κυβέρνηση Μαδούρο πάντως έκανε λόγο για μια «επιτυχή» συνάντηση, σε μια ανακοίνωσή της που αναμεταδόθηκε τη Δευτέρα από την δημόσια τηλεόραση VTV. Δεν διευκρινίστηκε αν και ποιες προτάσεις έγιναν όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις