Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Δακρυγόνα και επεισόδια σε συγκέντρωση… συνταξιούχων! [pics]

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ηλικιωμένοι πολίτες της Βενεζουέλας κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για την κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ενώ σημειώθηκαν επεισόδια με τους αστυνομικούς των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών που είχαν κλείσει τους δρόμους.

Τα στελέχη των δυνάμεων επιβολής του νόμου έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού για να απωθήσουν το πλήθος καθώς εκατοντάδες συνταξιούχοι επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πραγματοποιήσουν πορεία από μια πλατεία του Καράκας.

«Σεβαστείτε τους ηλικιωμένους…» φώναζε ένας άνδρας, ενώ χτύπησε με τη γροθιά του έναν αστυνομικό στην πρώτη γραμμή.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες

Χαμός… επί μήνες

Από την έναρξη των διαδηλώσεων, που συγκλονίζουν την χώρα εδώ και 6 εβδομάδες, από τις αρχές Απριλίου, η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας οργανώνει κινητοποιήσεις διαφόρων μορφών, από πορείες με κεριά, έως διαδηλώσεις γυναικών, μουσικών και γιατρών. Σήμερα, ήταν η σειρά των ηλικιωμένων να βγουν στους δρόμους σε μια πορεία κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές από τον Απρίλιο, μεταξύ αυτών διαδηλωτές, υποστηρικτές της κυβέρνησης, απλοί περαστικοί και στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας. Εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί και συλληφθεί.

Φωνάζοντας «Ελευθερία!» και «Κάτω ο Μαδούρο!» οι ηλικιωμένοι διαδηλωτές κατάφεραν να βγουν σε μια λεωφόρο όπου τους εμπόδισαν να συνεχίσουν οι αστυνομικές δυνάμεις μαζί με τεθωρακισμένα.

Μεταξύ των διαδηλωτών βρίσκονταν πολλοί 80χρονοι. Το πλήθος τραγούδησε τον εθνικό ύμνο μπροστά από τον αστυνομικό κλοιό. Μαζί τους βρίσκονταν στελέχη της αντιπολίτευσης.

«Κάθε δακρυγόνο στοιχίζει περισσότερα από τον κατώτερο (μηνιαίο) μισθό, η κυβέρνηση δαπανά περισσότερα σε δακρυγόνα παρά σε τρόφιμα» είπε ο καθηγητής πανεπιστημίου Φρανσίσκο Βιβέρος, ηλικίας 67 ετών.

«Βρίσκομαι εδώ για τους νέους, τους φοιτητές, εκείνους που κατακλύζουν τους δρόμους. Εμείς ζήσαμε τις ζωές μας επομένως θα πρέπει να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή».

Την ίδια ώρα υποστηρικτές της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν στο Καράκας κοντά στο προεδρικό μέγαρο, ντυμένοι στα κόκκινα, υψώνοντας τις γροθιές τους στον αέρα και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Μαδούρο.

«Η αντιπολίτευση είναι φονιάδες» δήλωσε η Νέλια ντε Λόπες, ηλικίας 65 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε