Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Λεηλασίες, επεισόδια και “μετανάστευση” για τρόφιμα και φάρμακα [pics]

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε χθες την παράταση ως τις 2 Ιανουαρίου για την απόσυρση του χαρτονομίσματος με την μεγαλύτερη ονομαστική αξία στην χώρα (100 μπολιβάρ). Η αιφνίδια απόφαση για την απόσυρσή του, προκάλεσε έλλειψη ρευστότητας, οργισμένες διαδηλώσεις και λεηλασίες εν μέσω μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης που μαστίζει την χώρα.

Πριν από μια εβδομάδα ο Μαδούρο ανακοίνωσε αιφνιδίως την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ (0,15 δολάρια) που χρησιμοποιείται στο 75% των συναλλαγών. Έδωσε συγκεκριμένα προθεσμία έως τις 20 Δεκεμβρίου στους πολίτες να αντικαταστήσουν τα αποσυρθέντα χαρτονομίσματα.

Παράταση και επεισόδια

«Αποφάσισα την παράταση κυκλοφορίας του χαρτονομίσματος των 100 μπολιβάρ έως τις 2 Ιανουαρίου», τόνισε χθες ο Μαδούρο σε μια κυβερνητική σύσκεψη, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Το μέτρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας, στοχεύει στην καταπολέμηση της «διεθνούς μαφίας» την οποία καθοδηγούν, σύμφωνα με τον Μαδούρο, οι ΗΠΑ για να προκαλέσουν ασφυξία στην οικονομία της χώρας. Για τον λόγο αυτό, διατάχθηκε το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων της χώρας με την Κολομβία και την Βραζιλία.

Απέναντι στην έλλειψη ρευστότητας και στον πληθωρισμό που καλπάζει, εκατοντάδες πολίτες, αψηφώντας την απαγόρευση της κυβέρνησης, διέσχισαν τα σύνορα.

Κοντά στην πόλη Σαν Κριστόμπαλ, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν περίπου 400 ανθρώπους να υπερπηδούν φράκτες, περνώντας στην Κολομβία προς αναζήτηση τροφής και φαρμάκων, που βρίσκονται σε έλλειψη στην Βενεζουέλα.

Στην νότια πολιτεία Μπολιβάρ, κάτοικοι εισέβαλαν σε δεκάδες μαγαζιά και αποθήκες σε πολλές πόλεις, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες και επιχειρηματίες. Οι αρχές κήρυξαν εικοσιτετράωρη απαγόρευση στην Σιουδάδ Μπολίβαρ και ο κυβερνήτης της πολιτείας ανέφερε πως 135 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε