Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Βενεζουέλα: Μίνι… ανασχηματισμός από τον Μαδούρο

Φωτογραφία REUTERS
Φωτογραφία REUTERS

Νέο “τσάρο” της οικονομίας της Βενεζουέλας διόρισε ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο, για να επιβλέπει το σοσιαλιστικό σύστημα που καταρρέει. Διόρισε επίσης νέο υπουργό πετρελαίου για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν δημιουργήσει οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου παγκόσμια.

Ο οικονομολόγος Ραμόν Λόμπο, ο οποίος είναι βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα έχει το διπλό ρόλο του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της οικονομίας, αναλαμβάνοντας ως ανώτατος οικονομικός αξιωματούχος της κυβέρνησης.

“Θα αναλάβεις, με ισχυρή πυγμή, την επίβλεψη της οικονομίας”, ανακοίνωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό διάγγελμα, περιγράφοντας τον Λόμπο ως ειδικό σε θέματα προϋπολογισμού.

Ο Νέλσον Μαρτίνεζ, ο οποίος ήταν διευθυντής του διυλιστηρίου Citgo στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα αναλάβει το ρόλο του υπουργού Πετρελαίου. Ο απερχόμενος υπουργός Εουλόγκιο ντελ Πίνιο θα παραμείνει πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου PDVSA.

Ο υπουργός υπηρετεί παραδοσιακά και ως αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΠΕΚ, όπου η Βενεζουέλα συγκαταλέγεται μεταξύ των σθεναρότερων υπερμάχων της μείωσης παραγωγής πετρελαίου.

Ο Μαδούρο διόρισε επίσης και τον περιφερειάρχη Τάρεκ ελ Αϊσάμι ως νέο αντιπρόεδρο, αντικαθιστώντας τον απερχόμενο Αριστόμπουλο Ιστουρίζ, ο οποίος υπηρέτησε ως υπηρεσιακός αντιπρόεδρος.

Όλα αυτά ενώ η Βενεζουέλα υποφέρει από τριψήφιο πληθωρισμό, ελλείψεις παραγωγής όπως της σοβιετικής εποχής και αυξανόμενες διαμαρτυρίες του κόσμου, καθώς και από τον συνδυασμό δυσλειτουργικών κρατικών ελέγχων και χαμηλών τιμών πετρελαίου. Ο Μαδούρο διατείνεται ότι είναι θύμα “οικονομικού πολέμου”.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε