Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Βερολίνο: Οι δυο τσάντες με σφαίρες δεν είναι… τρομοκρατία

Βερολίνο αστυνομία
Φωτογραφία Αρχείου Reuters

Μπορεί ο εντοπισμός τους να προκάλεσε, ξανά, συναγερμό στο Βερολίνο αλλά οι αρχές μάλλον δεν ανησυχούν. Οι δυο τσάντες με σφαίρες δεν είναι ένδειξη πως προετοιμάζεται τρομοκρατική επίθεση… αποφάσισαν!

Οι δυο τσάντες με σφαίρες εντοπίστηκαν το βράδυ της Κυριακής (10.12.2017) στο δυτικό Βερολίνο. Κοντά σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά και σε ένα τέμενος. Αλλά οι γερμανικές αρχές δηλώνουν ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να υποπτεύονται σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την προετοιμασία μιας τρομοκρατικής ενέργειας.

Πυρομαχικά… παντού στο Βερολίνο

Αυτή ήταν η αντίδραση των αρχών. Πως οι τσάντες με τις σφαίρες δεν δεν θεωρείται ότι συνδέονται ούτε με την αγορά, ούτε με τον χώρο λατρείας, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Ερωτηθείς εάν ενδεχομένως υπάρχει σύνδεση με την τρομοκρατία, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας απάντησε: «καμία».

«Πυρομαχικά ανακαλύπτονται συνεχώς στο Βερολίνο», συνέχισε. «Κάποιος πιθανόν καθάριζε το κελάρι και βρήκε κάτι που ανήκε στον παππού του», πρότεινε.

Συναγερμός, ένα χρόνο μετά

Η Γερμανία έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού εξαιτίας του κινδύνου εξτρεμιστικών επιθέσεων. Σε λίγες μέρες άλλωστε συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ημέρα της επίθεσης του Τυνήσιου Άνις Άμρι σε χριστουγεννιάτικη αγορά.

Στο όνομα του ISIS, ο Άμρι είχε πέσει με νταλίκα πάνω σε πεζούς σε μια από τις πιο γνωστές χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου. Είχε σκοτώσει 12 ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς άλλους.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανακαλύφθηκε ένας αυτοσχέδιος μηχανισμός στον οποίο είχαν συμπεριληφθεί καρφιά—αλλά όχι μηχανισμός πυροδότησης—σε ένα κατάστημα κοντά σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Πότσδαμ, σε σχετικά μικρή απόσταση από το Βερολίνο.

Αποκαλύφθηκε όμως ότι ούτε εκείνος ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε να κάνει με τρομοκρατία. Αντίθετα, εκτιμάται, πως ήταν μέσω εκβιασμού στην εταιρία DHL!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις