Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Βγαίνει και η Κροατία από την καραντίνα

Βγαίνει και η Κροατία από την καραντίνα

Σε εφαρμογή τίθεται σήμερα, στην Κροατία, το σχέδιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών που εφαρμόζονται, λόγω του κορονοϊού, στη χώρα.

Όπως είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα από την κροατική κυβέρνηση, τα μέτρα θα αρθούν σταδιακά, με το πρώτο “βήμα” να γίνεται σήμερα (Δευτέρα 27 Απριλίου) και τα επόμενα στις 4 Μαΐου και στις 11 Μαΐου. Στόχος είναι η επανέναρξη των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες έχουν ανασταλεί εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19.

Σήμερα προβλέπεται η επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων λιανικής, εκτός από εκείνα που βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αρχίσουν να λειτουργούν ξανά στις πόλεις. Θα επιτραπεί η λειτουργία βιβλιοθηκών, μουσείων, βιβλιοπωλείων και γκαλερί. Οι αθλητές θα μπορούν να προπονούνται σε ατομικά, όπως και σε ομαδικά αθλήματα.

Η δεύτερη φάση θα ακολουθήσει στις 4 Μαΐου, εάν η πρώτη φάση αποδειχθεί επιτυχής και η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιδεινωθεί. Η χαλάρωση των περιορισμών- σ’ αυτή τη φάση- αναφέρεται στο σύστημα δημόσιας υγείας, το οποίο θα αποκαταστήσει πλήρως τις υπηρεσίες του, με ορισμένες εξαιρέσεις, και σε ιδιωτικές κλινικές. Θα λειτουργήσουν επίσης κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και κουρεία.

Στο πλαίσιο της τρίτης φάσης, από τις 11 Μαΐου, θα επιτραπούν συγκεντρώσεις έως και δέκα ανθρώπων στον ίδιο χώρο με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Θα επιτραπεί επίσης η επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων, των νηπιαγωγείων και των Δημοτικών σχολείων. Ακόμη θα επαναληφθούν οι συγκοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ των πόλων και οι πτήσεις στο εσωτερικό της Κροατίας.

Και οι τρεις φάσεις προβλέπουν την αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ασφάλειας και των υψηλότερων προδιαγραφών υγιεινής και για την απολύμανση των χώρων, υπενθύμισε ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Νταβόρ Μποζίνοβιτς.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις