Τρίτη, 21 Μαΐ
24oC Αθήνα

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η Ουκρανία δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η Ουκρανία δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται πως βάζει φρένο στη συγκρατημένη αισιοδοξία στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία για τη λήξη του πολέμου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η αχτίνα αισιοδοξία που είχε φανεί αρχικά μάλλον χάθηκε.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με το Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως το Κίεβο δεν δείχνει «σοβαρή δέσμευση στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέθεσε τις εκτιμήσεις αρχών του για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων για μια συμφωνία που θα λάμβανε υπόψη τις προηγούμενες απαιτήσεις της Ρωσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Τόνισε ότι το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων», καταλήγει.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι Ουκρανοί

Νωρίτερα πάντως η ουκρανική πλευρά είχε δηλώσει πως η Ρωσία είχε μαλάκωσε τη στάση της στις συνομιλίες για τη λήξη του πολέμου με την Ουκρανία.

Ο Ιβό Ζόβκα, αναπληρωτής αρχηγός του προσωπικού του Ζελένσκι τόνισε πως οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών εκπροσώπων έχουν γίνει “πιο εποικοδομητικές”. Είπε ότι η Μόσχα άλλαξε τόνο και σταμάτησε να απαιτεί από την Ουκρανία να παραδοθεί, κάτι στο οποίο η Ρωσία είχε επιμείνει κατά τις προηγούμενες συνομιλίες.

Ο κ. Ζόβκα είπε ότι οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας αισθάνονται «συγκρατημένα αισιόδοξοι» μετά τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι θα είναι απαραίτητο να συναντηθούν ο Ζελένσκι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προκειμένου να σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Αύριο θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

Αύριο Τρίτη 16 Μαρτίου θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας Ποντολιάκ.

«Θα συνεχίσουμε αύριο. Μια πολύ δύσκολη και ρευστή διαδικασία διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν θεμελιώδεις αντιφάσεις. Αλλά σίγουρα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Στο διάλειμμα θα συνεχιστεί η εργασία σε υποομάδες…» ανέφερε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις