Κόσμος

Βλέπουν δολιοφθορά στο Nord Stream – Ισχυρές εκρήξεις κατέγραψαν Δανοί και Σουηδοί σεισμολόγοι

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όλο και πιο πιθανό μοιάζει το ενδεχόμενο δολιοφθοράς στο Nord Stream. Σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία κατέγραψαν την Δευτέρα ισχυρές εκρήξεις στις περιοχές όπου παρατηρήθηκαν διαρροές στον αγωγό, όπως ανέφερε το σουηδικό Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο (SNSN) του Πανεπιστημίου της Ουψάλας. 

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επρόκειτο για εκρήξεις», είπε ο σεισμολόγος Μπγιόρν Λουντ στη δημόσια τηλεόραση SVT. Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο γεωλογικών ερευνών GFZ, ένας σεισμογράφος στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας κατέγραψε δύο φορές δονήσεις σήμερα στο σημείο όπου έγιναν διαρροές στο Nord Stream.

Ο σεισμογράφος δεν είχε καταγράψει απολύτως τίποτα μέχρι τις 02.03 τα ξημερώματα, τοπική ώρα, όταν εμφανίστηκε μια αιχμή που αντιπροσώπευε μια δόνηση και ακολούθησε μια συνεχόμενη κυματομορφή. Το ίδιο μοτίβο επαναλήφθηκε στις 17.00 το απόγευμα.

A reading from a seismograph on the Danish island of Bornholm shows two spikes, at 0003 and 1700 GMT, followed by a lower-level "hissing" on the day when the Nord Stream 1 and 2 Baltic gas pipelines sprang leaks one after the other. German Centre for Georesearch

Δείτε το βίντεο με την θάλασσα να «βράζει» στο σημείο

Ο αγωγός Nord Stream 2 παρουσίασε πτώση της πίεσης την Δευτέρα και λίγες ώρες αργότερα το ίδιο συνέβη και στον αγωγό Nord Stream 1, που ακολουθεί μια σχεδόν παράλληλη πορεία κάτω από τη Βαλτική.

Το GFZ απέφυγε να εικάσει αν οι ενδείξεις αυτές συνδέονται με τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς κοντά στο νησί Μπόρνχολμ.

nordstream explosions

Οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει μεγάλες φυσαλίδες να ανεβαίνουν στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας πάνω από τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Οι φυσαλίδες φτάνουν σε διάμετρο από 200 έως και 1.000 μέτρα.

«Η μεγαλύτερη φτάνει το ένα χιλιόμετρο. Η μικρότερη σχηματίζει έναν κύκλο (διαμέτρου) 200 μέτρων», εξήγησε ο στρατός.

Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε δήλωσε ότι η συγκαλείται έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας μετά τις υποψίες για δολιοφθορά στον Nord Stream σε σουηδικά χωρικά ύδατα. 

Τρομοκρατική επίθεση

Οι ανεξήγητες διαρροές που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα είναι το αποτέλεσμα “τρομοκρατικής επίθεσης σχεδιασμένης” από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα το Κίεβο, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.

“Η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εκλογές στο Ισραήλ: Νετανιάχου και Άιζενκοτ παλεύουν για την πρωτιά – Τα exit polls και η μάχη για σχηματισμό κυβέρνησης
Ο Γκάντι Άιζενκοτ έχει δηλώσει ότι θα κινηθεί άμεσα για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ενώ ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα επικαλεστεί την πρωτιά του Λικούντ για να διεκδικήσει νέα εντολή
Γκάντι Άιζενκοτ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου
«Σφάχτηκαν» ο απεσταλμένος των ΗΠΑ και ο ΥΠΕΞ της Κούβας στον ΟΗΕ: «Είσαι ψεύτης» – «Κάνε πίσω, εδώ δεν είναι Αβάνα»
Όσο ο Μάικ Γουόλτς περιέγραφε τα χρόνια φερόμενης διαφθοράς από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, μέλη της κουβανικής αντιπροσωπείας μαζί και ο Μπρούνο Ροντρίγκες, άρχισαν να φωνάζουν ζητώντας το λόγο για θέμα τάξης
ΟΗΕ
Η Γιούλια Ναβάλναγια προειδοποιεί για συμμαχία αυταρχικών καθεστώτων με την ακροδεξιάς στην Ευρώπη
«Ξέρουν να εκμεταλλεύονται τα χρηματοπιστωτικά και νομικά συστήματα των δυτικών χωρών και να παρακάμπτουν τους περιορισμούς και τις κυρώσεις», λέει η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι
Γιούλια Ναβάλνα