Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Βοήθεια από τον οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών ζητά ο Μαδούρο

Βοήθεια από τον οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών ζητά ο Μαδούρο
photo Reuters

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ζήτησε την στήριξη του ΟΠΑΚ κατά των αμερικανικών κυρώσεων στο πετρέλαιο της χώρας του.

Μάλιστα ο πρόεδρος Μαδούρο τόνισε στον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών τις επιπτώσεις τους στις τιμές του πετρελαίου και δυνητικούς κινδύνους για άλλα μέλη του οργανισμού.

Σύμφωνα πάντως με διεθνείς πηγές το θέμα της κόντρας Μαδούρο – ΗΠΑ δεν φαίνεται να απασχολεί τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι η Βενεζουέλα. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή ο ΟΠΕΚ ενδιαφέρεται μόνο για πετρελαϊκή πολιτική και οχι για την πολιτική κατάσταση γενικότερα.

Ο Μαδούρο έχει στείλει επιστολή στον ΟΠΕΚ με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου και σύμφωνα με το Reuters το οποίο έλαβε γνώση της επιστολής, εστάλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΠΕΚ Μοχάμαντ Μπαρκίντο.

«Η χώρα μας ελπίζει να λάβει την αλληλεγγύη και την πλήρη υποστήριξη των χωρών μελών του ΟΠΕΚ και της υπουργικής διάσκεψης του, στη μάχη που δίνουμε τώρα εναντίον της παράνομης και αυθαίρετης παρείσφρησης των Ηνωμένων Πολιτειών στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», έγραψε ο Μαδούρο.

Ο Μαδούρο αναφέρει επίσης στην επιστολή του πως ζητά «τη σταθερή υποστήριξη και συνεργασία σας για να καταγγείλουμε από κοινού και να αντιμετωπίσουμε αυτή την αναίσχυντη αφαίρεση σημαντικών περιουσιακών στοιχείων από ένα από τα μέλη του ΟΠΕΚ».

Επίσης προσθέτει πως ο ΟΠΕΚ θα πρέπει να βοηθήσει να προσδιορισθούν δυνητικές λύσεις με βάση «τον αντίκτυπο που έχει αυτή η δράση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για τις άλλες χώρες … αυτού του οργανισμού».

Πάντως παρά την επιστολή Μαδούρο ο ΟΠΕΚ αποφεύγει τις πολιτικές διενέξεις ενώ την περσινή χρονιά είχε αρνηθεί το αίτημα του Ιράν να συζητηθούν οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις