Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Πρόεδρος Βουλής για… φρένο στο AFD!

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

– “Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε”: Τίτλος που -όπως όλα δείχνουν- θα συνοδεύεται, πλέον, από την λέξη “πρώην”
– Τον “σκληρό” της γερμανικής κυβέρνησης θα προτείνει για πρόεδρο της Μπούντεσταγκ η κεντροδεξιά συμμαχία CDU/CSU, στις 17 Οκτωβρίου
– Πλήθος γερμανικών δημοσιευμάτων αναφέρουν πως ο Σόιμπλε έχει ήδη συμφωνήσει – Ο ρόλος του… κακού για το AFD
– Γιατί στην Ελλάδα πρέπει να το… σκεφτούμε πριν πανηγυρίσουμε
– Ποιος προαλείφεται για αντικαταστάτης – Τι… δεν θα μπορεί να κάνει ο Σόιμπλε αν γίνει τελικά πρόεδρος της γερμανικής Βουλής

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε… μετακομίζει! Ο “σκληρός” του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ετοιμάζεται να γίνει πρόεδρος της γερμανικής Βουλής! Κι αν αυτό μοιάζει σαν μια “καλή” είδηση για την Ελλάδα, ίσως θα χρειαστεί να… το ξανά σκεφτεί κανείς πριν πανηγυρίσει. Στην Γερμανία, πάντως, ο λόγος αυτής της μετακίνησης λέγεται πως έχει να κάνει με τους ακροδεξιούς του AFD…

Ο Σόιμπλε είναι έτοιμος να αποχωρήσει από την θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Bundestag, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου. Αυτό επισήμανε ο Φόλκερ Κάουντερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU της Άγγελας Μέρκελ, σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο Κάουντερ δήλωσε ακόμη το εξής: Πως η κεντροδεξιά συμμαχία CDU/CSU θα προτείνει τον Σόιμπλε ως υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του γερμανικού κοινοβουλίου στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος την 17η Οκτωβρίου.

Τις πληροφορίες μεταφέρει η εφημερίδα Bild, η οποία μετέδωσε και την αρχική είδηση. Δημοσίευμά της κάνει λόγο για την επερχόμενη πρόταση της συμμαχίας, στις 17 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα πως θα την κάνουν οι επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φόλκερ Κάουντερ και Αλεξάντερ Ντόμπριντ.

Σόιμπλε

Το “μαστίγιο” του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το AFD

Ο κ. Ντόμπριντ, σύμφωνα με την Sueddeutsche Zeitung, επισήμανε ότι λόγω της εισόδου της Εναλλακτικής για την Γερμανία στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, είναι απαραίτητη «σημαντική εμπειρία» για τη θέση. O κ. Σόιμπλε είναι σήμερα ο αρχαιότερος βουλευτής, τονίζεται ακόμη στο δημοσίευμα, που συμπληρώνει: Όπως προβλέπεται, θα ανοίξει την πρώτη Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε να είναι υποψήφιος για την θέση» τόνισε ο Γερμανός πολιτικός. Στην ίδια… γραμμή και ο αντιπρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίκι. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν σίγουρα ένας καλός Πρόεδρος της Bundestag», τόνιζε χαρακτηριστικά.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Σημειώνεται πως το όνομα του Κουμπίκι αναφέρεται και στις συζητήσεις για τον πιθανό διάδοχο του κ. Σόιμπλε… Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, δεν έγινε κανένα σχόλιο.

Ο ρόλος του και ο “δεύτερος τη τάξει”

Επισημαίνεται πάντως ότι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Die Welt», ως μελλοντικός Πρόεδρος της Bundestag, ο κ. Σόιμπλε δεν μπορεί να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Επίσης το αξίωμα του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου είναι το δεύτερο τη τάξει στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, έπειτα από αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας και πριν από αυτό του Καγκελάριου.

AFD

Συναινεί το AFD – Άσχημη εξέλιξη για την Ελλάδα

Ο ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντνερ, ανέφερε σε ένα tweet που έστειλε το εξής: Ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του FDP θα στηρίξει την υποψηφιότητα Σόιμπλε για την προεδρία της Μπούντεσταγκ.

Πάνωτς, αν τελικά στο υπουργείο Οικονομικών δεν παραμείνει ο Σόιμπλε αλλά το αναλάβει κάποιος από το κόμμα των Φιλελευθέρων, αυτό δεν συνιστά μια καλή εξέλιξη για την Ελλάδα.

Κι αυτό διότι οι Φιλελεύθεροι έχουν ακόμα πιο σκληρή στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα απ’ ότι οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ…

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις