Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: “Τέλος εποχής”

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Για ιστορική στιγμή κάνει λόγο το Politico, αναφερόμενο στην μετακόμιση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη θέση του προέδρου της γερμανικής Βουλής.

Ο τελευταίος μίας γενιάς Γερμανών που πιστεύουν ότι η σωτηρία της χώρας τους βρίσκεται στην Ευρώπη. Έτσι χαρακτηρίζει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκτενές άρθρο του Politico. Το οποίο αναφέρεται στις ραγδαίες εξελίξεις στη Γερμανία, όπου ο Σόιμπλε μοιάζει ένα βήμα πριν εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών για να γίνει πρόεδρος της Βουλής.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Φωτογραφία από: politico.eu

Τέλος εποχής!

“Το τέλος μίας ολόκληρης εποχής”. Αυτός είναι και ο τίτλος του άρθρου που αναφέρεται στην… μετακόμιση Σόιμπλε. Στην ανάλυσή του, το Politico αναφέρει ότι θα περάσουν αρκετές εβδομάδες ίσως και μεγαλύτερο διάστημα μέχρι να γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του Σόιμπλε. Κι αυτό με δεδομένο ότι βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της μετεκλογικής περιόδου. Και κατά προέκταση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Σόιμπλε

“Η μετακίνηση του Σόιμπλε, για την οποία υπήρξαν φήμες και πριν από τις εκλογές, ίσως σημαίνει ότι η Μέρκελ είναι πρόθυμη να τον «ανταλλάξει». Προκειμένου να επιτύχει συμφωνία με το FDP και τους Πράσινους. Άλλωστε κορυφαία στελέχη του FDP δεν έχουν κρύψει την επιθυμία του κόμματος να αναλάβει αυτό το ισχυρό υπουργείο“. Αυτό αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το Politico υπό την ηγεσία του Σόιμπλε –ο οποίος κατόρθωσε να καταστήσει πλεονασματικό τον γερμανικό προϋπολογισμό– το υπουργείο Οικονομικών μετατράπηκε στον δεύτερο ισχυρότερο πυλώνα της γερμανικής πολιτικής ζωής, μετά την καγκελαρία.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Το Politico, μάλιστα, συμφωνεί με αρκετά διεθνή ΜΜΕ στο εξής: Ότι ακόμη και εάν ο νέος υπουργός Οικονομικών προέλθει από το FDP, είναι απίθανο να υπάρξει αλλαγή στην πολιτική που στήριξε ο Σόιμπλε.

Σόιμπλε, FDP και… Μακρόν

Τα μέλη του FDP μοιράζονται τις ίδιες απόψεις με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη δημοσιονομική πειθαρχία. Διατηρούν επίσης επιφυλάξεις για τις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα ο Μακρόν για την Ευρωζώνη.

Σόιμπλε

“Η δύναμη της γερμανικής οικονομίας τον κατέστησαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, ως τον κεντρικό χαρακτήρα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Πρωτοστάτησε σε διαπραγματεύσεις πολλών ωρών με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης. Ενώ πίεσε ώστε η Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιπες χώρες που είχαν ενταχθεί σε πρόγραμμα στήριξης να προχωρήσουν σε μειώσεις δαπανών και άλλες μεταρρυθμίσεις”, προστίθεται στο άρθρο.

Φυσικά και η Ελλάδα στο “κόλπο”

Στο άρθρο δεν θα μπορούσε να λείπει αναφορά για την Ελλάδα. Και συγκεκριμένα για την αρνητική εικόνα που έχει ο Σόιμπλε για την χώρα μας. Συγκεκριμένα αναφέρεται: “Για παράδειγμα στην Ελλάδα το όνομα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έγινε συνώνυμο με τα μισητά προγράμματα λιτότητας. Και συχνά εμφανίζονταν ως καρικατούρα ενός δημοσιονομικού σαδομαζοχιστή περιστοιχισμένου με ναζιστικά σύμβολα“.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ένας από τους τελευταίους μίας γενιάς Γερμανών που: “Θεωρούν ότι η Ευρώπη είναι η μοναδική σωτηρία για τη χώρα του”. Ενώ με τις προτάσεις του είχε –πάντα κατά τη δική του άποψη- ως βασικό στόχο να διασώσει την Ευρωζώνη. Της οποίας, άλλωστε, υπήρξε ένας εκ των αρχιτεκτόνων.

Ακόμη και όταν δέχονταν τις πιο σκληρές επιθέσεις, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν έχανε την ψυχραιμία του. Ή την αίσθηση του χιούμορ. Προσπάθησε να εξηγήσει τις απόψεις του για τη δημοσιονομική πειθαρχία. Το κατά πόσο, όμως, αυτό το πνεύμα θα το φέρει μαζί του και στη νέα του θέση, ως πρόεδρος της Bundestag είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Στα καθήκοντα του προέδρου συμπεριλαμβάνεται η διαχείριση των debates που γίνονται. Αλλά και η διασφάλιση ότι όλα τα κόμματα σέβονται το πρωτόκολλο και διατηρούν κόσμια στάση. Είναι ο μακροβιότερος βουλευτής της Bundestag (σ.σ. από το 1972 έως και σήμερα). Και ως τέτοιος διαθέτει τα προσόντα να κάνει τον διαιτητή. Μάλιστα σε ένα κοινοβούλιο που θεωρείται αρκούντως δύσκολο, καθώς σε αυτό συμμετέχουν έξι κόμματα. Μεταξύ των οποίων και το ακροδεξιό AfD“, υπογραμμίζει το Politico.

Επειδή δεν έχω τίποτε να αποδείξω σε κανέναν έχω περισσότερη ανεξαρτησία“. Αυτό είχε δηλώσει ο Σόιμπλε όταν έκλεισε τα 70 του χρόνια. Πιθανώς αυτό να ισχύει και στην τρέχουσα διαφαινόμενη απόφασή του να εγκαταλείψει το υπουργείο Οικονομικών και να μετακομίσει στην προεδρία της Bundestag…

Πηγή: politico.eu
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις