Κόσμος

Βολιβία: Πέθανε στη φυλακή ο διαβόητος “υπουργός κοκαΐνης” Λουίς Άρσε Γκόμες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έπεσε η αυλαία για τον Βολιβιανό Λουίς Άρσε Γκόμες, τον διαβόητο πάλαι ποτέ “υπουργό κοκαΐνης”. Από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών μετέτρεψε το πάμφτωχο κράτος της Λατινικής Αμερικής σ’ ένα από τα κέντρα της παγκόσμιας παραγωγής κοκαΐνης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, τη δεκαετία του 1980.

Ο 82χρονος Λουίς Άρσε Γκόμες πέθανε στη φυλακή, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της χώρας επικαλούμενα υπουργό της σημερινής μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο Γκόμες έγινε υπουργός Εσωτερικών όταν κατέλαβε την εξουσία στη χώρα των Άνδεων η δικτατορία του στρατηγού Λουίς Γκαρσία Μέσα (1980 – ’81).

Λουίς Άρσε Γκόμες: Βίος και Πολιτεία…

Είχε κατηγορηθεί πως ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από τις “εξαφανίσεις” τουλάχιστον 100 πολιτικών κρατούμενων, τις φυλακίσεις άλλων 4.000 και πλέον, καθώς και για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βολιβία.

Η προειδοποίηση που είχε απευθύνει στους αντιπάλους του στρατιωτικού καθεστώτος να “έχουν παραμάσχαλα τις διαθήκες τους” έμεινε στην ιστορία, όπως και το γεγονός ότι είχε προσλάβει τον αμετανόητο ναζί Κλάους Μπάρμπι, τον Χασάπη της Λιόν, που διέφυγε στη Βολιβία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως σύμβουλο.

Ο Άρσε Γκόμες εξέτισε ποινή κάθειρξης 20 ετών σε αμερικανική φυλακή για εμπορία ναρκωτικών πριν απελαθεί στη Βολιβία το 2009 για να αρχίσει να εκτίει την ποινή κάθειρξης 30 ετών που του είχε επιβληθεί ερήμην για γενοκτονία και πολιτικές δολοφονίες.

Ο υπουργός Αστυνομίας της μεταβατικής κυβέρνησης, ο Χαβιέρ Ίσα, δήλωσε στην εφημερίδα Los Tiempos ότι ο Άρσε Γκόμες, ο οποίος έπασχε από διαβήτη, ήταν νεφροπαθής και είχε αρτηριακή υπέρταση, διακομίστηκε σε νοσοκομείο την 22α Μαρτίου και πέθανε τη Δευτέρα (30.03.2020) από σηπτικό σοκ.

Πρόσθεσε ότι το κράτος θα προσφέρει βοήθεια για να τελεστεί η κηδεία του.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Άκυρες οι NAVTEX, δεν έχουμε δώσει ακόμη άδεια»
Η Άγκυρα επικαλείται τα όρια που έχει γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 Μαρτίου 2020 - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Σαφές το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector. Tο γαλλικό πλοίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ 156