Πέμπτη, 9 Μαΐ
20oC Αθήνα

Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το Φόρουμ των Δελφών: Η Ρωσία πρέπει να απομονωθεί

Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το Φόρουμ των Δελφών: Η Ρωσία πρέπει να απομονωθεί
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας ζήτησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι η Ρωσία είναι επιθετική απέναντι σε όλη τη Δύση και τους δημοκρατικούς θεσμούς. 

Η επιθετικότητα της Ρωσίας δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά τη Δύση και τον δημοκρατικό κόσμο, διαμήνυσε ο ηγέτης Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Είναι τόσο επιθετικοί απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς και όλη τη Δύση. Το βασικό τους αφήγημα είναι ότι η Δύση είναι ”διαβολική”. Το βασικό πρόβλημα είναι πως μισούν ό,τι βρίσκεται πέρα από τα σύνορά τους. Πρέπει να τους απομονώσουμε πλήρως, όχι να ”παίζουμε” με αυτούς», υπογράμμισε από το βήμα του Φόρουμ.

«Είναι πολύ δύσκολο να σταθούμε απέναντι στον εχθρό και να ανακαταλάβουμε περιοχές. Χρειαζόμαστε ενότητα και όπλα από την Δύση. Χωρίς στήριξη με οπλικά συστήματα η Ουκρανία θα χάσει εδάφη. Αν χάσουμε την μια περιοχή μετά την άλλη, θα χάσουμε την χώρα», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Όσον αφορά την κατάσταση στα πεδία των μαχών, είπε ότι «στα ανατολικά έχουμε σταθεροποίηση και επιτυχίες. Τώρα η κατάσταση είναι σταθεροποιημένη, αν έχουμε όπλα και πολιτική στήριξη από τους συμμάχους μας θα τσακίσουμε τον Πούτιν».

«Αν κανείς δεν θέλει να σύρει ο Πούτιν τον πλανήτη στον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει να τον κερδίσουμε», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ακόμη μία φορά την ανάγκη να ενισχυθεί η στήριξη – σε όρους οικονομικούς και αποστολής όπλων – στην Ουκρανία, ενώ διαβεβαίωσε πως τα δυτικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για να πληγούν ρωσικοί στόχοι σε ρωσικό έδαφος.

«Ό,τι χρησιμοποιούμε από τα όπλα που στέλνουν οι σύμμαχοί μας, δεν στοχεύει ποτέ σε ρωσικό έδαφος. Ό,τι χρησιμοποιούμε σε επίθεση κατά ρωσικών στρατιωτικών και ενεργειακών στόχων είναι αποκλειστικά δικά μας όπλα, όπλα που έχουν παραχθεί στην Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά.

Στον χαιρετισμό του προς το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρθηκε στις επισκέψεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Ουκρανία.

φωτογραφία: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις