Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Βομβιστής ανατινάχτηκε στην Καμπούλ – Τουλάχιστον 8 νεκροί – Οι αρχές υποψιάζονται τους Ταλιμπάν

Βομβιστής ανατινάχτηκε στην Καμπούλ –  Τουλάχιστον 8 νεκροί – Οι αρχές υποψιάζονται τους Ταλιμπάν

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι συν ο δράστης σκοτώθηκαν σήμερα, όταν ένας καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ.

Ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχτηκε σήμερα, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ άτομα -στην πλειονότητά τους ισλαμιστές κληρικοί- στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, ανέφεραν αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας.

Τα θύματα λάμβαναν μέρος σε συγκέντρωση κατά της τρομοκρατίας και ζητούσαν να επικρατήσει ειρήνη, δήλωσαν οι Αρχές στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση, γεγονός που επιτείνει το κλίμα τρομοκράτησης των πολιτών, πριν από τις εθνικές και τοπικές εκλογές στις 20 Οκτωβρίου.

Από το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην Καμπούλ τους τελευταίους μήνες, έχουν βρει τραγικό θάνατο δεκάδες άνθρωποι. Το κύμα βίας δεν διακόπηκε ούτε κατά τη διάρκεια του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού.

Την Τετάρτη, 30 Μαΐου, άγνωστοι οπλισμένοι με τουφέκια και ρουκέτες πολιόρκησαν το βαριά οχυρωμένο αρχηγείο του υπουργείου Εσωτερικών, για περισσότερο από δύο ώρες. Τον Απρίλιο, δύο εκρήξεις στην Καμπούλ σκότωσαν τουλάχιστον 26 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εννέα δημοσιογράφων που κάλυπταν την αρχική έκρηξη βομβιστή αυτοκτονίας.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν όταν ένας καμικάζι ανατινάχτηκε έξω από ένα κέντρο καταγραφής ψηφοφόρων στην πόλη.

 

 Στην αντεπίθεση τζιχαντιστές και αντάρτες Ταλιμπάν

Ομάδες προσκείμενες στην τρομοκρατική οργάνωση “Ισλαμικό κράτος” έχουν αναλάβει την ευθύνη πολλών αιματηρών ενεργειών στην Καμπούλ. Ωστόσο, αξιωματούχοι ασφαλείας λένε ότι οι περισσότερες από αυτές είναι έργο του δικτύου Haqqani. Πρόκειται για μία ομάδα που συνδέεται με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι επιδιώκουν να επαναφέρουν την αυστηρή ισλαμική κυριαρχία μετά την εκτόπισή τους το 2001

Οι επαρχιακές πόλεις του Αφγανιστάν έχουν, επίσης, πληγεί καθώς οι Ταλιμπάν έχουν εντείνει τη δράση τους σε ολόκληρη τη χώρα, από τη στιγμή που ανακοίνωσαν την έναρξη της εαρινής αντεπίθεσης τον Απρίλιο.

Πηγή: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις