Τετάρτη, 24 Ιουλ.
28oC Αθήνα

Βόρεια Ιρλανδία: Απέσυραν το προσωπικό από τα τελωνεία λόγω των απειλών που δέχεται

Βόρεια Ιρλανδία: Απέσυραν το προσωπικό από τα τελωνεία λόγω των απειλών που δέχεται

Δύσκολη είναι η κατάσταση στα σημεία τελωνειακού ελέγχου στην Βόρεια Ιρλανδία εξαιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από το Brexit.

Μετά μάλιστα από απειλές κατά του προσωπικού σταμάτησαν οι έλεγχοι στα λιμάνια του Μπέλφαστ και του Λαρν, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση απέσυρε το προσωπικό της.

Η τοπική κοινότητα του Μιντ και Ιστ Αντριμ Μπόροου ανακοίνωσε ότι αποσύρει «αμέσως» το προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με τις επιθεωρήσεις στο λιμάνι του Λαρν «εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλειά του».

Η απόφαση λαμβάνεται μετά την αναζωπύρωση «απειλητικών συμπεριφορών τις τελευταίες εβδομάδες», με γκράφιτι που αναφέρονται «στις αυξανόμενες εντάσεις γύρω από το βορειοϊρλανδικό πρωτόκολλο και χαρακτηρίζουν το προσωπικό των λιμανιών “στόχο”», αναφέρεται στην ανακοίνωση των τοπικών αρχών.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Γεωργίας της Βόρειας Ιρλανδίας αποφάσισε «να διακόψει προσωρινά τις επιθεωρήσεις ζωικών προϊόντων στα λιμάνια της Λαρν και του Μπέλφαστ, ανακοίνωσε εκπρόσωπός του, διευκρινίζοντας ότι οι έλεγχοι των εγγράφων θα συνεχίσουν να διενεργούνται.

Η έναρξη ισχύος του νέου καθεστώτος στις εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Brexit την 1η Ιανουαρίου σήμανε την εμφάνιση τελωνειακών ελέγχων για τα αγαθά που μεταφέρονται μέσω της Θάλασσας της Ιρλανδίας, ανάμεσα στην Βρετανία και την επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας.

Για την αποφυγή της επαναφοράς ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας (όπου και τα γεωγραφικά από ξηράς σύνορα ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο) και την Βόρεια Ιρλανδία, υπονομεύοντας τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής, η βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας εξακολουθεί να ανήκει στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας Αρλίν Φόστερ χαρακτήρισε «επικριτέες» αυτές τις απειλές σε δηλώσεις της στο δίκτυο UTV και κάνοντας λόγο για «εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων» στην Βόρεια Ιρλανδία.

Η απόσυρση του προσωπικού θα λάβει τέλος μόνο όταν «θα έχουμε πραγματικές εγγυήσεις και πλήρη εμπιστοσύνη ότι θα είναι σε θέση αν εκπληρώσουν την αποστολή τους χωρίς φόβο ή ανησυχία», δήλωσε βουλευτής του τοπικού κοινοβουλίου.

Η αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία έχει ενισχύσει τις περιπολίες στο λιμάνι του Λαρν και σε άλλα σημεία για να καθησυχάσει το προσωπικό των τελωνείων και τον τοπικό πληθυσμό, προειδοποίησε πρόσφατα ότι το διαφορετικό καθεστώς που εφαρμόζεται στην βρετανική επαρχία προκαλεί «αυξανόμενη δυσαρέσκεια» στις τάξεις των προτεσταντών, ενωτικών, που είναι προσηλωμένοι στην βρετανική κυριαρχία επί της επαρχίας.

«Είναι δύσκολο για τους πολιτικούς αξιωματούχους να ελέγξουν το επίπεδο της οργής που υπάρχει στην κοινότητα», δήλωσε σήμερα στο BBC ο υπουργός Γεωργίας της Βόρειας Ιρλανδίας Εντουιν Πουτς συνιστώντας ηρεμία.

Από την άλλη πλευρά των συνόρων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι καταδίκασε μέσω του Twitter «κάθε εκφοβισμό και απειλή».

Ο υπουργός Υγείας της Ιρλανδίας Στίβεν Ντόνελι εξήγησε στην δημόσια τηλεόραση RTE ότι τα γκράφιτι ήταν «πολύ απειλητικά» και είχαν ως στόχο το προσωπικό που είναι επιφορτισμένο με τους ελέγχους, καθώς και «ορισμένους ιρλανδούς πολιτικούς αξιωματούχους».

Αποσύρεται και το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποσυρθεί προσωρινά από τα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας εξαιτίας ανησυχιών στον τομέα της ασφάλειας, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Τους ζητήσαμε να μην εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους σήμερα και θα συνεχίσουμε θα παρακολουθούμε την κατάσταση και θα προσαρμοσθούμε αναλόγως», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια του ευρωπαϊκού προσωπικού στην Βόρεια Ιρλανδία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις