Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Βόρεια Ιρλανδία: Να δοθεί χρόνος για το διάλογο Βρυξελλών και Λονδίνου λέει ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ

Βόρεια Ιρλανδία: Να δοθεί χρόνος για το διάλογο Βρυξελλών και Λονδίνου λέει ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ

Οι Ευρωπαίοι και οι Βρετανοί διαπραγματευτές πρέπει να έχουν χρόνο για να συζητήσουν πιθανές αλλαγές στις εμπορικές ρυθμίσεις της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να καταγράψουν πρόοδο τις επόμενες λίγες εβδομάδες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε μια «σημαντική κίνηση» προσπαθώντας να διευκολύνει το εμπόριο από τη Βρετανία στη Βόρεια Ιρλανδία με ένα πακέτο που ήταν «ιδιαίτερα καλοδεχούμενο» από τη βρετανική επαρχία, ιδιαίτερα από την επιχειρηματική κοινότητα, ανέφερε ο Κόβενι.

«Υπάρχει μια διαδικασία διαλόγου τώρα που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών και νομίζω ότι χρειαζόμαστε να δώσουμε σε αυτή χρόνο και περιθώριο να λειτουργήσει. Η ΕΕ δεν έχει πει ότι το πακέτο της είναι ένα πακέτο που δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε ο Κόβενι.

Ο Κόβενι είπε σε δημοσιογράφους πριν από συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ότι οι δηλώσεις της βρετανικής κυβέρνησης το πρώτο μισό της περασμένης εβδομάδας δεν βοήθησαν καθόλου και φάνηκε να δημιουργούν ένα σχετικά νέο πρόβλημα, αναφορικά με τον ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί απλά να επιλύουν προβλήματα.

Έκτοτε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς και ο Βρετανός υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Φροστ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν μια λύση.

«Οι συζητήσεις Φροστ-Σέφκοβιτς από τότε που παρουσιάστηκε αυτό το πακέτο την περασμένη Τετάρτη υποδηλώνουν ότι οι δύο πλευρές παίρνουν πολύ στα σοβαρά αυτό τον διάλογο και αυτή τη συζήτηση, και ελπίζουμε ότι θα δούμε πρόοδο τις επόμενες λίγες εβδομάδες», δήλωσε ο Κόβενι.

Σε μια δήλωση μετά τη συνάντηση Φροστ-Σέφκοβιτς την Παρασκευή, η βρετανική κυβέρνηση είπε ότι θα συζητήσει τις προτάσεις της ΕΕ με εποικοδομητικό τρόπο και με θετικό πνεύμα.

Ωστόσο, ο Φροστ επανέλαβε την άποψη της Βρετανίας ότι συνεχίζουν να θεωρούνται απαραίτητες ουσιαστικές αλλαγές στις ισχύουσες ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής για τη διακυβέρνηση.

«Αναγνωρίζουμε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει ένα θέμα εδώ, αλλά επίσης αναγνωρίζουμε ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου για συμμόρφωση με τη συνθήκη που οι ίδιοι σχεδίασαν, επικύρωσαν και τώρα έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν», δήλωσε ο Κόβενι.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις