Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Βόρεια Ιρλανδία: Τέσσερις συλλήψεις για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Λάιρα Μακκί

Βόρεια Ιρλανδία: Τέσσερις συλλήψεις για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Λάιρα Μακκί

Στη σύλληψη τεσσάρων ανδρών για τον φόνο της δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚί στο Λόντοντερι προχώρησε η αστυνομία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο φόνος της Λάιρα ΜακΚί στη Βόρεια Ιρλανδία προκάλεσε οργή στη βρετανική επαρχία όπου η ειρηνευτική συμφωνία του 1998 τερμάτισε τρεις δεκαετίες θρησκευτικής βίας.

Οι άνδρες ηλικίας 20, 27, 29 και 52 συνελήφθησαν στο Λόντοντερι βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου για τον φόνο τον Απρίλιο του 2019, την ευθύνη για τον οποίον είχαν αναλάβει ένοπλοι Ιρλανδοί εθνικιστές που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

Ο Νέος IRA, μια από τις ολιγάριθμες οργανώσεις που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία, είχε ανακοινώσει ότι ένα από τα μέλη του σκότωσε την 29χρονη δημοσιογράφο με σφαίρες ανοίγοντας πυρ προς την κατεύθυνση της αστυνομίας στην διάρκεια ταραχών στο Λόντοντερι, τις οποίες παρακολουθούσε η ΜακΚί.

Τον φόνο καταδίκασαν τόσο οι Ιρλανδοί Καθολικοί εθνικιστές όσο και Προτεστάντες φιλο-Βρετανοί ενωτικοί πολιτικοί.

Η τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε χαρακτηρίσει την επίθεση “αποτρόπαιη και παράλογη”.

“Θεωρούσα ανέκαθεν ότι κάποιοι άνθρωποι από την κοινότητα γνωρίζουν τι συνέβη και ποιός εμπλέκεται”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αστυνομικός διευθυντής Τζέισον Μέρφι μετά τις σημερινές συλλήψεις.

Ο ίδιος είπε ότι αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες μπορεί να φοβούνται να καταθέσουν στην αστυνομία αλλά υποσχέθηκε “ανωνυμία για τους σκοπούς αυτής της έρευνας” σε όσους μιλήσουν κάνοντας έκκληση όποιος έχει τραβήξει τον φόνο σε βίντεο με το κινητό του να το παραδώσει.

Η ΜακΚί, η οποία το 2006 είχε ανακηρυχθεί από το Sky News “Νεαρή Δημοσιογράφος της Χρονιάς”, έγραφε ένα βιβλίο με θέμα την εξαφάνιση νέων ανθρώπων στη διάρκεια της εποχής της βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία τερματίστηκε με τη συμφωνία του 1998.

Είχε επίσης γράψει και για τον αγώνα που έδινε μεγαλώνοντας ως ομοφυλόφιλη στη βρετανική επαρχία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις